ARTISTES
ALEJANDRO MAÑAS GARCÍA
¿Y si no hubiese sido así…?
Consulta el projecte ‘Habitar el camino’ ací
Conceptes clau: poderoses, mística, videoart, gènere i identitat
Resum del projecte
El projecte de recerca és la continuïtat de la sèrie ‘Poderoses’. Línia que recull la història de les dones que van batallar al llarg del temps, dones empoderades que van lluitar contra la misogínia i que avui són inspiració per a les dones del segle XXI. En aquest cas, a la sèrie es recullen dones il·lustres dins de l’espiritualitat i mística com han estat el cas d’Hildegar von Bingen, Joana d’Arc o Sor Maria Jesús d’Àgreda. Dones científiques, escriptores i lluitadores que han estat oblidades i que es recuperen mitjançant la creació artística, en aquest cas mitjançant el videoart, dones actuals i apoderades que a aquesta serveixen no només com a plataforma per recuperar el seu llegat, també com una eina on donar veu a aquelles que no poden actualment, representant la llibertat i l’apoderament femení.
El vídeo ¿y si no hubiese sido así…? inspirat en quadres barrocs de Ribera, és la continuació de la sèrie ‘Poderoses’, i presenta a un home que es treu un vel que simula una màscara. El vídeo intenta canviar el rol dels personatges, i es planteja la pregunta ¿y si no hubiese sido así…? explorant com seria el resultat si el personatge dels quadres de Ribera hagués estat una dona, un homosexual o un transsexual. En resum, el vídeo cerca desafiar les expectatives culturals al voltant del gènere i la identitat sexual marcades per les estructures patriarcals que ens envolten.
Autoria
Alejandro Mañas García (Castelló, 1985), és Doctor en Belles Arts i Professor de la UPV. Com a especialista en mística i espiritualitat al segle XXI, la seua obra planteja la creació d’espais per al cultiu de la interioritat i la recerca de coneixement a la societat actual. Ha exposat a institucions nacionals com al Centre del Carme Cultura Contemporània; Espai d’Art Contemporani de Castelló; Museu Brocenc; Les cigarreres d’Alacant; Centre Pàrraga de Múrcia; Museu Mume de la Jonquera; Fundació Frax; Galeria Alejandro Bataller; Galeria La Xina Art de Barcelona; La Capella de l’Antic Asil d’Alcoi; CCMZ de Benicàssim; Centre Cultural La Nau; IVAMLab; o el MUVIM entre d’altres. Així com a l’àmbit internacional al Museu Spis d’Eslovàquia; Museu d’Art de Caldas a Manizales (Colòmbia); Museu de l’Ordre de la Mercè de Panamà entre d’altres. La seua obra forma part de col·leccions privades i públiques com ara la Col·lecció d’Art de la Universitat Catòlica de Colòmbia; la Universitat Miguel Hernández; la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana; Centre Internazionale d’Arte Contemporanea de Roma; el Centre Cultural d’Espanya a Tegucigalpa. Ambaixada d’Espanya a Hondures; o la Col·lecció d’Art Contemporani de la Diputació de Castelló, entre d’altres. Actualment està representat per la Galeria Espai Nivi. d’Espanya a Hondures, entre d’altres. Actualment està representat per la Galeria Espai Nivi.