ARTISTES

ANA RAQUEL LEIVA MUÑOZ

Osama, the king

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Fotografia. Llibre. Vídeo. Immigració. Osama. Reconstrucció de l’hàbitat africà.

Xarxes socials:

Facebook

Instagram: @anarleiva

Web

ANA RAQUEL LEIVA MUÑOZ. Osama, the King

Osama, the king

Osama va nàixer rei. Va migrar. En el viatge va perdre el seu regne fins que va trobar l’espai i el temps en què restablir-lo: aquell que obra amb el vistiplau dels avantpassats i els déus pot influir sobre la forma del temps, sobre el seu ritme i el seu transcurs (Kapuscinski).

Mentre construeix la seua identitat i recrea la seua complexa i simbòlica realitat, Osama transforma i qüestiona l’espai públic, el defineix, i ho fa des del diàleg amb la materialitat mateixa del paisatge. Curiosament, a pocs metres d’allà, el Bioparc reprodueix en fibra de vidre l’hàbitat africà.

La història d’Osama obri infinitat d’interrogants (art, filosofia, salut mental, religió, poder, territori…) que fan trontollar els nostres esquemes socioculturals.

‘Osama, the king’ va començar com a documentació (fotos), després testimoniatge (llibre), una tanca que retorna el seu regne al seu lloc… El projecte continua evolucionant, encara que Osama està ingressat en una residència psiquiàtrica.

“L’1 de novembre de 2018 em vaig acostar per primera vegada a les cases de tova que veia quan passava amb bicicleta. Em va rebre amablement Osama…”

 

Autoria:

Ana Raquel Leiva Muñoz (València, 1969). Formada en Fotografia i Disseny Gràfic (EASD València). Entre 1994 i 1999 desenvolupe projectes fotogràfics personals principalment al voltant de l’experiència íntima de viatjar i de traspassar barreres geogràfiques i mentals.

Destaca:

Nahual (ed. Mestizo, 1996),

Adduna (Fund. Cañada Blanch i Club Diario Levante, 2000).

Premis i beques (Imágenes jóvenes / Fin de siglo. Arte joven / López Egea)

Exposicions: (Visor / ARCO / Club Diario Levante / Mestizo…)

Després d’una llarga pausa per circumstàncies personals, reprén la fotografia el 2016 i s’interessa més pel valor simbòlic de la quotidianeïtat i com a manera de relació amb l’entorn i amb el temps, conceptes que posen límits a les nostres vides.

Projectes recents:

  • La afonía de las chicharras. Sobre la vivència del temps i la seua finitud: temps sagrat vs. temps profà. En desenvolupament (2017 – )
  • Osama, the king. Ed. Tapas Duras. Projecte en desenvolupament (1998 – )
  • Cita previa. Sobre l’“ordre racional” de la burocràcia. Autoedició (2018)
  • Grafías. Sobre petjada i representació. Autoedició (2018)

TAPAS DURAS: el 2018, juntament amb dues altres fotògrafes/dissenyadores formem aquest col·lectiu de divulgació de la fotografia i estudi de disseny de fotollibres.