ARTISTES
IDEADESTROYINGMUROS
nārang: genealogía de un souvenir. on air
Consulta el projecte ‘nārang: genealogía de un souvenir. on air’ ací
Conceptes clau: audiollibre, narang, taronges, postexòtic, creació comunitària
Xarxes socials Ideadestroyingmuros: Instagram
Resum del projecte
‘nārang: genealogia d’un souvenir’ ha sigut la primera d’una sèrie d’investigacions teòric-artístiques que ideadestroyingmuros realitza explorant contextos socioculturals i les seues representacions artístiques a través d’un arbre fruiter com a element guia.
Desenvolupat en el marc de #estéticastransversales #ecosistemasdelocio organitzat per Idensitat i el Consorci de Museus en el Museu de Belles Arts de Castelló l’any 2019, ha pres forma en una publicació que planteja abordar l’anàlisi de la taronja com souvenir, com a objecte exòtic de la comunitat valenciana, vinculat a l’esfera del comerç, la indústria del turisme i la cultura de l’oci.
Hui dia, en paral·lel a una altra investigació que el col·lectiu està realitzant sobre els ametlers als voltants del poble d’Almedíxer, vol presentar ‘nārang: genealogia d’un souvenir. on air ‘, la versió audiollibre de la publicació. Ací una sèrie d’agents culturals provinents del món de la creació escènica, de l’art i de l’educació són les noves veus dels textos publicats en ‘nārang’ donant continuïtat i una altra vida a la pròpia investigació.
La intenció és oferir un altre format d’accés als textos oferint àudios per a aquelles persones que no han tingut o no tenen la possibilitat de llegir-los, però sí que poden escoltar les històries recollides en aquest projecte donant així persistència tant a l’anàlisi com al procés creatiu que es conforma i es transforma amb el pas de la vida mateixa.
Autoria
ideadestroyingmuros és un grup transcultural que viu en la creació artística comunitària i en els processos formatius situats. Naix a Venècia en el 2005 i el seu nom fa referència al títol de la composició musical de 1970 ‘Voci destroying muros’ de Luigi Nono. Actualment es troba entre València, Verona i Dakar.
La perspectiva que té el grup es basa en diferents posicions frontereres en relació amb els conceptes de nació, gènere, sexe, llengua i creació, amb els quals es busca noves maneres d’entendre i de practicar resistència, de realitzar processos creatius, recorreguts acte-antropològics i d’autogestió. La pràctica artística ha fet possible l’elaboració de processos geopolítics i socials que han travessat lxs components del grup, per mitjà de la interpretació i la traducció de les seues experiències singulars i col·lectives.
La investigació artística, feminista, la performance, la videocreació, la instal·lació tèxtil, la traducció, el dibuix, el collage i l’escriptura són les eines a través de les quals transformen els límits en recursos. Actualment és part del grup d’investigació Laboratori Saperi Situati de la Universitat de Ciències Socials de Verona. Col·labora amb el Màster de Psicopedagogia de la Universitat Jaume I de Castelló i amb el Departament d’Educació de l’Institut Valencià d’Art Modern IVAM.