ARTISTES

JORGE DABALIÑA I ROSER DOMINGO

1.1 Grados

Consulta el projecte ‘1.1. Grados’ ací

Conceptes clau: art generatiu, interactivitat, moiré, art i ciència i grafé

Xarxes socials Jorge Dabaliña: Instagram

Xarxes socials Roser Domingo: Instagram

Resum del projecte

Tots hem observat alguna vegada el patró d’interferència que es genera quan fem una fotografia a una pantalla o quan dues malles se superposen. Aquest fenomen perceptiu, que es coneix com a patró de moiré, es forma quan dues reixes o quadrícules s’uneixen amb una certa rotació, o sent desplaçades una respecte de l’altra.

Des del camp de les arts, el moiré sol ser un artefacte que apareix per error i que es tendeix a evitar, però també s’ha utilitzat per artistes del corrent op-art.

El físic valencià Pablo Jarillo-Herrero va realitzar un descobriment treballant amb el grafé (un material amb patrons hexagonals). En col·locar dues capes superposades i girades amb l’angle màgic, s’alteren les propietats físiques del material. Aquest denominat angle màgic apareix en girar les capes 1.1 graus, i és el punt de partida de la nostra investigació artística centrada en l’anàlisi dels elements visuals i sonors que es poden derivar d’ell.

Aquesta obra s’ha pogut desenvolupar gràcies al programa de ‘Residències artístiques i culturals per a joves 2021’ de Joventut i a les ajudes a ‘Residències de creació artística’ d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València.

Autoria

Jorge Dabaliña i Roser Domingo són artistes multimèdia i investigadors, establits a València. Es troben realitzant la seua tesi doctoral en el grup d’investigació Laboratorio de Luz de la Universitat Politècnica de València i participant en el projecte ‘Argos. Performances Audiovisuales desarrolladas a partir del sonido y el espacio escénico’. Són graduats en Disseny i tecnologies creatives (UPV), així com en el Màster en Arts Visuals i Multimèdia (UPV).

Jorge centra la seua investigació en la tècnica de retroalimentació de vídeo. La seua curiositat li ha portat a formar-se en disciplines com la producció audiovisual, la programació creativa i la creació sonora. Roser enfoca la seua investigació cap al camp sonor. Compta amb el Títol Professional de Música en l’especialitat de Flauta travessera (CPM de Llíria), amb el Títol Superior de Música en l’especialitat de Sonologia (CSMV) i amb el Màster en Professor/a d’Educació Secundària en l’especialitat de Música (UV). Com a duo, han dut a terme performances i instal·lacions audiovisuals on, a través de la cerca de noves possibilitats experimentals de treball amb imatge i so, plantegen experiències immersives i úniques per als espectadors.