ARTISTES

LA ERRERIA (HOUSE OF BENT)

The Unofficial Tour of the House of Bent

Consulta el projecte ‘The Unofficial Tour of the House of Bent’ ací

Conceptes clau: performance, crítica institucional, art queer, transgènere i transfeminisme

Més informació La Erreria (House of Bent)

Xarxes socials La Erreria (House of Bent): Instagram / Facebook

Resum del projecte

La Erreria (House of Bent) és un col·lectiu artístic transfeminista i, al mateix temps, un lloc, una casa museu a la ciutat de Xàtiva, un espai queer i perifèric, geogràficament i conceptualment.

En 2020 participen en una exposició comissariada per Rafael Tormo en el CCCC amb House of Bent, una instal·lació de 50 peces de la nostra col·lecció que documenten en aquest videoclip, la seuaweb i Instagram.

House of Bent mostra una forma alternativa de fer col·leccionisme basada en l’afectivitat, el relat i l’activisme, i inclou obres d’art juntament amb objectes domèstics i rars, utilitzant una metodologia queer per a difuminar els limites entre art, artesania i manualitats i, d’aquesta manera, qüestionar els valors del mercat de l’art.

Tant la instal·lació, com la visita guiada, realitzades en temps de pandèmia, són maneres d’ocupar l’espai museístic, emprant la ironia i una estètica camp per a realitzar una crítica institucional i social.

Visibilitzar el treball d’artistes cuir i feministes i exhibir peces controvertides en un espai com el CCCC són maneres de lluitar contra les narratives hegemòniques i les estructures de poder-coneixement dels museus.

Autoria

La Erreria (House of Bent) és un col·lectiu artívista, fundat a Xàtiva en 2009 per Graham Bell Tornado i Anna Maria Staiano, que es dedica a realitzar i difondre l’art queer i ex-cèntric.

Els seus interessos principals són el (trans) gènere, l’ecologia i el feminisme i la seua pràctica resideix en el camp expandit de les arts vives incloent processos col·laboratius, performance, videoart, música i publicacions. En els seus inicis el col·lectiu estava basat en una casa de poble on realitzava visites guiades i exposicions amb activitats paral·leles com la primera exposició dedicada a l’art de Rampova, i la col·lectiva Eco-gènere amb més de 20 artistes locals i internacionals.

Amb el pas del temps La Erreria s’ha convertit en un concepte que engloba totes les activitats del col·lectiu més enllà de la seua localització geogràfica. Entre elles destaquen el projecte P.I.N.Q. Park (València, Madrid, Bilbao, Barcelona, La Gómera); la residència amb Cuntemporary Arts a Londres amb el simposi Power, Subculture & Queer Stages (Queen Mary University, 2017) i el projecte col·laboratiu #EcoQueerPlanet (Universitat Politècnica de València, 2022).

La Erreria ha rebut el Premi Museari Queer Art 2020.