ARTISTAS
ROSANAYARIS (ARIS SPENTSAS I ROSANA SÁNCHEZ RUFETE)
Ecuacción sonora para auriculares
Consulta el projecte ‘Ecuacción sonora para auriculares’ ací
Conceptes clau: acció sonora, performance, soroll, convicció i rutina
Xarxes socials Rosanayaris: Instagram
Resumen del proyecto
Ecuacción 4 i 5 són peces d’àudio per a auriculars i han sigut pensades per a situar a l’espectador en el mitjà d’una acció, on cada orella rep només una part d’una equació que es recita en bucle mentre s’efectua una operació paral·lela. La primera equació és: cultura + poder = convivència + perversió i la segona: èxit + cultura = assumir + dominar.
Aquest àudio-performance torna a visitar sorolls i conviccions que per estar tan assumides, a l’hora de separar-les de la seua rutina poden resultar fins i tot molestes. Tots som conscients del soroll que fem al menjar o en llavar-nos les dents, però la rellevància de tal soroll està tan interioritzada que podem deixar de sentir-ho. De manera paral·lela vivim immersos en nombroses conviccions que moltes vegades oblidem, però la seua rellevància està molt present en les nostres interaccions socials des d’una perspectiva innegable. Aquesta perspectiva “objectiva” compon un marc simbòlic que facilita possibles acostaments entre subjectes i objectes. La nostra supervivència en el sistema capitalista és relativa al grau en què tal perspectiva és assumida en la nostra vida diària.
Autoria
Aris Spentsas i Rosana Sánchez Rufete (rosanayaris) treballen en la intersecció entre les Arts Visuals i les Arts Vives, amb un fort interés cap a pedagogies corporals i pràctiques situades. Des de l’any 2012 desenvolupen les seues propostes en diferents entorns i ciutats com, Las Cigarreras (Alacant), CCE Santiago (Xile), La Poderosa i La Capella (Barcelona), DDRC (Atenes), Dare-Dare (Mont-real), CCCC (València) i Casa de Velázquez (Madrid) entre altres. La seua pràctica artística és conseqüència d’una acumulació de diversos estímuls i un rebuig a la hiper-professionalització. Tots dos tenen un Màster en Producció Artística per la Universitat Politècnica de València (2014) i han realitzat una estada d’investigació al MFA in Studio Arts de Concòrdia University a Mont-real, Canadà (2012). En els últims anys col·laboren en propostes d’Arts Escèniques com a Cos Gojós s’Eleva Lleuger (2019), H (2021), i en projectes interdisciplinaris com OnMaterials (Atenes) i P.L.A.NT. (Europa Creativa).