ARTISTES
SANTIAGO VILANOVA
Forms
Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
Etiquetes: Música en temps real. Partitures. Art i ciencia. Algoritmes gràfics i sonors. Abstracció. Pandemia.
Xarxes socials:
Instagram @playmodesstudio
Forms és un projecte experimental de síntesi audiovisual en temps real.
Generat a través d’un conjunt de regles de creació gràfica basades en l’atzar i la probabilitat, un programari “fet a ma” proposa una sèrie de composicions visuals creades en temps real i que no es repeteixen mai.
Gràcies a un motor de “sonificació” en temps real, els gràfics resultants es transformen en so mitjançant algoritmes de síntesi additiva. Un capçal recorre la imatge d’esquerra a dreta i interpreta aquell petit fragment vertical de la imatge. La luminància captada per aquest capçal es transforma en freqüències greus (si els píxels es troben a la part inferior de la imatge) o agudes (si els píxels es troben a la part superior de la imatge).
Els resultats gràfics recorden a l’abstracció geomètrica de l’avantguarda: des de l’escola de la Bauhaus (Kandinski, Klee, Mondrian) fins als suprematistes i constructivistes russos (Malèvitx, Ródtxenko…).
Aquestes partitures es poden emmarcar també dins de la tradició de la notació musical gràfica que va prendre força entre els compositors del segle XX (John Cage, Karlheinz Stockhausen, Mestres Quadreny, György Ligeti…), i que permeten que la música s’allibere del to, el compàs i la rigidesa dels pentagrames.
Forms evoluciona periòdicament amb nous algoritmes gràfics i sonors, i es retransmet de forma permanent i sense interrupcions, les 24 hores del dia, durant el confinament per la pandèmia.
Autoria:
Santiago Vilanova és graduat en disseny gràfic i apassionat de les arts sonores. Ha sabut combinar en els 20 darrers anys aquestes dues disciplines gràcies al pegament de les “tecnologies creatives”, de les quals és programador autodidacte.
Soci d’Eloi Maduell, del laboratori de recerca audiovisual Playmodes, on es desenvolupen projectes en la intersecció entre art, ciència i patrimoni.
A l’aixopluc de Playmodes cristal·litzen inquietuds relacionades amb l’acústica, les matemàtiques, la psicologia de la percepció o la llum en forma de projectes de naturalesa eclèctica —des de l’escenografia per a òpera fins les instal·lacions audiovisuals— que sempre tenen com a element en comú l’ús creatiu de les tecnologies digitals.
Els seus treballs s’han mostrat a festivals de llum a tot el món (Fête des Lumieres, Signal, LlumBCN, Mapping Festival, LIT Bogotà, Chartres en Lumiêre …), per a esdeveniments de música electrònica (Sónar, Mira, LEV, DGTL, D4N Houston…), per a institucions d’art i festivals (Macau Arts Festival, In Between Time, Òpera de Copenhagen), ha publicat els seus treballs sonors a discogràfiques de música electrònica (Plegat, Discontinu Records) i ha sigut guardonat amb distincions internacionals del camp dels nous mitjans (Ars Electronica Prix , LAUS, Visual Music Awards o premis LAMP).
Actualment és, a més, professor universitari a l’escola EINA-UAB, a la UOC i a BAU-UVIC, i forma les noves generacions de creadors digitals i dissenyadors multimèdia.