ARTISTES

ANA PASTOR

Weareone

Consulta el projecte ‘Weareone’ ací

Conceptes clau: bioart interconexió microbiología interser i superorganisme

Més informació Ana Pastor

Xarxes socials Ana Pastor: Instagram / Facebook

Resum del projecte

La biòloga i teòrica evolutiva Lynn Margullis i filòsofs com Gilles Deleuze o Felix Guattari parlen de com cada organisme individual d’una espècie és en realitat un grup, un cúmul de microbis envoltat per una membrana que es veu i actua com un sol individu. Cada subjecte no seria sinó una multiplicitat infinita formada per entitats heterogènies, que es transformen o creuen contínuament entre si i amb altres multiplicitats. Aquesta definició enllaça també amb els conceptes budistes de no dualitat i d’interdependència de tots els éssers i fenòmens.

Cada interacció amb l’entorn i amb els altres ens canvia, ens enriqueix, ens connecta a nivells inimaginables. La sèrie fotogràfica Weareone és un treball de registre de les plaques de Petri produïdes com a part de l’obra Interser, una investigació realitzada amb la col·laboració del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant i el Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UMH. Amb la seua ajuda es va cultivar la petjada microbiana de diferents grups de subjectes, recollida abans i després de tindre diferents interaccions per a fer visible la poètica de l’abast dels nostres contactes diaris.

Autoria

Ana Pastor (Alacant, 1972) artista multidisciplinari l’obra del qual aborda qüestions existencialistes des d’un punt de vista psicològic i biològic. Investiga el tema de l’autopercepció des de la intersecció d’art i microbiologia, de la qual li interessa la seua capacitat per a transcendir el visible.

La seua formació inclou Màster en Belles Arts, Chelsea College of Art, Londres (2016), Grau en Belles Arts amb Honors i Premi a l’excel·lència acadèmica en la UMH (2014), abans de la qual cosa es va especialitzar en Disseny i Tecnologia Tèxtil.

Becada per la Càtedra d’Art i Malalties de la Universitat de València, per ABBVIE, Inc., empresa biofarmacéutica i pel Fons Social Europeu, la seua obra ha sigut exposada a Alacant, Salamanca, Madrid, Amsterdam, Florida, (els EUA), Londres, Wigan, Clevedon (el Regne Unit), Rouen (França) i en la Biennal de Susak (Croàcia).

Ha impartit conferències en CasaPlanas Investigació Artística i Cultura Contemporània (2021), ‘l Congrés Internacional d’Art Sostenible’, Universitat Complutense de Madrid (2020), i en el cicle de conferències ‘Divulgar-te’, Sang i art, Universitat d’Alacant (2018) entre altres.

La seua obra es troba en col·leccions públiques i privades com la Col·lecció Municipal de l’Ajuntament d’Alacant, Ajuntament de Chiva, Diputació d’Alacant, Ajuntament de Bois-Guillaume (Rouen, França) i ABBVIE Inc., Empresa biofarmacéutica