ARTISTES

ANDREA RÍOS RUIZ

Bailarina del olvido

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Videodansa. Alzheimer. Confinament. Persones majors.

Xarxes socials:

Facebook: Andrea Ríos

Instagram: @dreaiasintacones

Veure l’eix Videodansa. Acció poètica

ANDREA RIOS RUIZ. Bailarina del olvido

El projecte es basa en una producció audiovisual inspirada en la dansa com a vehicle d’expressió en persones que pateixen la malaltia de l’Alzheimer.

D’una banda, es crearà un vídeo amb caràcter documental en el qual es registraran les sessions de dansa dutes a terme com a estratègia d’intervenció en la malaltia. Aquestes sessions transcorreran entre les quatre parets d’una llar valenciana, ateses les limitacions que pertorben el nostre context fruit de l’estat d’alarma per la COVID-19. Cada sessió conclou amb una entrevista personal en la qual la protagonista narrarà les cròniques de la seua història de vida en un context de guerra, pobresa, emigració, mort i rebuig que van transcórrer als carrers de la nostra ciutat. D’aquests vídeos es produirà un documental en què es visibilitzen les conseqüències de la malaltia, cosa que permetrà obtindre una eina de sensibilització i consciència, mitjançant la ruptura dels estereotips vinculats a la població envellida.

El desenllaç d’aquest procés documental conclourà amb la producció d’una videodansa en què s’oferirà una mirada alternativa amb prevalença de la perspectiva estètica. En un espai sense telons, sense llums ni escenari, la intèrpret de 86 anys ens deixarà entreveure la pell arrugada, el moviment limitat, el record difús, els peus castigats i la lluentor momentània de la mirada a través de la dansa.

 

Autoria:

Andrea Ríos Ruiz és titulada pel Conservatori Professional de València en la disciplina de Dansa Contemporània. Formació en Teatre Físic en la International University of Global Theatre. Va fer estudis internacionals a la Universitat de Falmouth – Dance & Choreography BA.

Actualment és estudiant de Coreografia i Interpretació de la Dansa Contemporània al Conservatori Superior de Dansa de València.

Llicenciada en Psicologia per la Universitat de València. Postgrau en Conducta Infantil i Adolescent. Formació en Psicoteràpia Gestalt en l’Institut Teràpia Gestalt de València.

Ballarina amb experiència en diverses companyies nacionals i internacionals amb diverses modalitats de dansa. Actualment és docent en l’Institut Dansa Educocreativa i Social tant en el projecte educatiu com en l’àmbit social. Conselleria d’Educació de la C. Valenciana.

Ha treballat com a psicoterapeuta general sanitària individual i grupal. Docent en formacions de postgrau i màster en els mòduls de Dansa Moviment Teràpia i Recursos Corporals en Teràpia. Creadora del projecte “Dance Movement Therapy and Creative Danse”, desenvolupat en orfenats infantils a l’Índia sota el patrocini de SOI – Street Heroes of Índia. En l’actualitat col·labora amb Rebombori Cultural amb projectes de gestió cultural en els àmbits de la narració oral, la dansa i és tallerista. Beneficiària de la convocatòria “Resistències Artístiques” amb el projecte “Rebramar”, gestionat pel Consorci de Museus en col·laboració amb el CEFIRE.