ARTISTES
ANNA MARIA STAIANO
Transexpace: Revuelta Galáctica
Consulta el projecte ‘Transexpace: Revuelta Galáctica’ ací
Conceptes clau: cinema trans, fotonovela trans, ciència-ficció, art queer i videoart
Resumen del projecte
En una Terra futura, assolada per un desastre mediambiental els protagonistes estan implicades en una lluita pel poder en un univers poblat per guerreres amazòniques, cònsols andrògines i criatures híbrides humanoides.
El curtmetratge Transexpace: Revuelta Galáctica forma part d’un projecte experimental multimèdia que inclou peces corporals, live performance i una fotonovel·la. Un projecte expansiu que des del queer s’apropia de l’espai ocupant arquitectures simbòliques del poder com ara l’Institut Valencià d’Art Modern i l’entorn monumental i futurista de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.
En Transexpace es trenquen els esquemes de gènere binari i els gèneres artístics (literatura, fotografia, cinema) s’entremesclen en un híbrid *camp que utilitza la ciència-ficció per a subvertir el món estereotipat de les fotonovel·les romàntiques.
L’equip inclou l’escriptor Ximo Rochera, els fotògrafs Alejandro Sánchez i Toni Cordero i els performers Ábel Báguena, Graham Bell Tornado, Carolina Boluda, Eva Pez, Jennifer Picken, Josey Heys, Isaac Torres, Lili Tras Tras i Mad Vicious.
Autoria
Anna Maria Staiano és artista transdisciplinària feminista italiana. Doctoranda en Art: Investigació i Producció (Universitat Politècnica de València) amb un Màster en Estudis Culturals i Arts Visuals perspectives feministes i cuir/queer (Universitat Miguel Hernández d’Elx) i un Màster en Cinematografia (Middlesex University, R. O.).
La seua obra plàstica es plasma en el disseny de peces performatives i extensions corporals basades en les qüestions del gènere que són el punt de partida de les seues publicacions, accions participatives i videoart.
Entre els seus projectes destaquen les publicacions bilingües Transexpace (2018) i Impure (2016) que trenquen amb els esquemes de format, gènere, pràctiques artístiques i sexuals.
Participa en exposicions com #EcoQueerPlanet (UPV, 2022), De Reüll 1990-2020 (CCCC, 2020), Nasty Women Arts Prize (R.O. 2018) i Bodi Matters (Museari Queer Art, 2018) i en nombrosos festivals internacionals feministes i de cinema LGTBQI+ com Frameline (San Francisco), Mix (Nova York), London Lesbian & Gai Film Festival, Biennal de Videoart Feminista FEM Tour Truck (l’Equador, Colòmbia, Mèxic, França, Espanya, l’Argentina i Puerto Rico) i la Biennal Internacional Dona i Cinema (València).