ARTISTES

CARLES GÓMEZ ALEMANY

Ara

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Curtmetratge. Gabriel León. Experimentació estètica i narrativa. Representació ficcionada i metafòrica dels fets. Combatent republicà. Guerra Civil.

 

 

CARLES GÓMEZ ALEMANY. Ara

El curtmetratge ‘Ara’, dirigit per Carles Gómez i Albert Blai, és un projecte documental centrat en el veterà republicà de la Guerra Civil Gabriel León, la finalitat del qual ha sigut experimentar amb el discurs propi d’aquest gènere tant des d’un punt de vista estètic com narratiu.

En primer lloc, s’ha tractat de fugir de les convencions audiovisuals del documental, més específicament d’aquells que giren al voltant d’una entrevista, il·lustrant els esdeveniments comentats amb imatges que funcionen a tall de representacions ficcionades i metafòriques dels fets, protagonitzades per Gabriel León mateix, i muntant una ruptura absoluta amb el codi estètic dominant del curtmetratge durant el clímax per tal d’arribar a la vertadera essència del relat.

D’una altra banda, respecte al discurs narratiu i cronista, ‘Ara’ presenta un exercici de memòria històrica insòlit formulat des d’un revisionisme quotidià, no exempt de contingut humorístic, que existeix per tal de testimoniar sense cap mena de censura una veu cultivada des de la guerra fins a l’actualitat de la posttransició, tant crítica com agosarada i, per tant, pretesament trencadora dins d’un panorama audiovisual actual amb certa tendència a l’apocament polític/estètic.

La divulgació del curtmetratge reconeixeria i empentaria una codirecció de Carles Gómez, d’origen valencià, i Albert Blai, d’origen tarragoní, que ha estat pensada per a difondre, i alhora consolidar per al futur la conjunció de dues perspectives noves i diferents dins de cultures properes amb l’objectiu d’oferir un discurs innovador però amb unes bases profundament arrelades en la tradició autòctona.

 

Autoria:

Carles Gómez Alemany, nascut a la ciutat de València l’any 1993, mai ha volgut dedicar-se a una altra cosa que al món del cinema, tant des d’un punt de vista teòric com pràctic. Fa curtmetratges des dels 11 anys, edat amb la qual ja va ser premiat a la seua ciutat, al Festival Internacional de Cinema Jove. Els seus treballs, inicialment autodidactes, inclouen la ficció, el documental i l’animació, especialment amb la tècnica de l’stop-motion, disciplina que va aprendre com a alumne del cineasta alcoià multipremiat Pablo Llorens.

Havent estudiat el grau de Comunicació Audiovisual a la Universitat de València, explora igualment el terreny de la crítica cinematogràfica com a deixeble del teòric Juan Miguel Company. Fins ara ha publicat una anàlisi de la cinta Mystic river (Clint Eastwood, 2003) per a l’editorial Nau Llibres i una col·laboració en un monogràfic sobre Ingmar Bergman, a propòsit del centenari del seu naixement per a l’editorial Shangrila, a més d’articles i crítiques en diversos mitjans nacionals.

Acabada la universitat, s’estableix a Barcelona, on estudia un màster de Direcció Cinematogràfica a l’ECIB (Escola de Cinema de Barcelona) i hi rep classes de directors com Fernando León d’Aranoa, Víctor Erice i Albert Serra, a banda de conéixer el també alumne del mateix curs Albert Blai. Després d’aprofundir acadèmicament en els seus coneixements pràctics cinematogràfics fent curtmetratges, videoclips i espots, es proposen amb el projecte d’Ara fer el seu treball més arriscat homenatjant la trajectòria vital i l’esperit combatent incorruptible de l’avi d’Albert mateix, Gabriel León.