ARTISTES

CINE POR VENIR (SONIA MARTÍINEZ NAVARRO Y MIGUEL ÁNGEL BAIXAULI)

Souvenir

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Film en procés. Cinema contemporani. Nous formats. Turisme existencial.

Xarxes socials:

Facebook

Instagram: @cineporvenir

Web

SONIA MARTÍNEZ NAVARRO.  Souvenir

Souvenir és un projecte de “film en procés” que es va construint i transformant en funció dels contextos que ho acullen. Fruit de la investigació sobre nous formats i usos del cinema contemporani desenvolupada per Sonia Martínez i Miguel Ángel Baixauli en CINEMA PER VINDRE, proposa la producció d’un contingut audiovisual de caràcter assatgístic que muta i es complica en la seua relació amb cada mitjà i context específic.

La peça audiovisual que ací presentem constitueix el “prototip” de llançament públic del projecte. Se subtitula “Fragments d’un film futur” per ser una primera peça d’un treball en curs, a la qual s’aniran sumant nous fragments durant el seu desenvolupament futur, amb un producte final sempre inacabat i per vindre. En el nostre Instagram estem generant continguts de Souvenir que aborden aquest projecte des de l’especificitat d’aquest mitjà, configurant des de l’inici una complexitat de relacions entre processos, continguts i mitjans.

El contingut de Souvenir part d’una reflexió sobre el fenomen turístic global, la qual cosa anomenem “turisme existencial”. Les nostres existències estan vehiculades per dispositius i tecnologies que fabriquen, s’apropien i arxiven souvenirs, productes visuals i sonors que constitueixen l’experiència del present i configuren la memòria, en un permanent “turisme” pels paisatges virtuals. Amb la pandèmia del COVID-19 i l’actual estat d’excepció global, la importància d’aquestes tecnologies i dispositius creix exponencialment com a avatar cada vegada més invasiu de la realitat i de la mobilitat dels cossos.

Souvenir aborda les incerteses d’aquesta nova situació i del nostre futur fent un treball de resignificación del propi arxiu i de construcció procesual de memòria i subjectivitat.

 

Autoria:

Sonia Martínez i Miguel Ángel Baixauli dirigeixen el projecte CINE POR VENIR des de 2015, una investigació pràctica i teòrica sobre el cinema i la imatge contemporània en la qual treballen des del comissariat, la generació de contextos i la creació pròpia. Desenvolupen periòdicament accions i trobades en diverses institucions artístiques i culturals, buscant sempre generar espais intermedis, laboratoris d’experimentació i produccions col·lectives. La seua última col·laboració ha sigut amb el TEA (Tenerife), en el marc de FotoNoviembre 2019.

La investigació de CINE POR VENIR sobre l’art visual va tindre en 2018 un primer compendi escrit amb l’edició de la revista CONCRETA 12 dedicada al seu projecte. Aqueix mateix any van desenvolupar en el Centre del Carme de Cultura Contemporània un taller amb la Societat Dr. Alonso (“Portar la pel·lícula a una altra part”) que constitueix el primer impuls pràctic per al projecte Souvenir. En 2019 van ser convidats pel Grup de Diàleg sobre Cinema Contemporani del MUSAC per a realitzar una sessió teoricopràctica, ocasió per a una experimentació audiovisual que va acabar de donar forma a la idea matriu de SOUVENIR.

Miguel Ángel Baixauli és cineasta, investigador i curador experimental. Director de la Fundació La Posta, co-director de CINE POR VENIR i realitzador dels audiovisuals d’activitats de Bombes Gens Centre d´Art. Ha realitzat tres llargmetratges i nombrosos mediometrajes documentals, a més de vídeos per a exposicions i per a arts escèniques. És professor convidat en dos màsters de la Universitat Politècnica de València (UPV).

Sonia Martínez és llicenciada en Belles arts per la UPV. Coordinadora d’Activitats i Educació en Bombes Gens Centre d’Art des de la seua obertura en 2017. Centra la seua activitat professional en la investigació i construcció de contextos de creació, reflexió, exhibició, recepció i relació entre les arts i altres esferes pràctiques i socials. Codirigeix CINE POR VENIR des del seu inici en 2013.