ARTISTES

CLARA BOJ I DIEGO DÍAZ

Identidad cuántica

Consulta el projecte ‘Identidad cuántica’ ací

Conceptes clau: identitats, superposició quàntica, vídeo instal·lació, vídeo generatiu i anàlisi de dades

Més informació Clara Boj i Diego Díaz: LALALAB

Xarxes socials Clara Boj: Instagram

Xarxes socials Diego Díaz: Instagram

Resum del projecte

Identidad cuántica reflexiona sobre l’anàlisi de la identitat des de la perspectiva del principi de la superposició quàntica, segons el qual la identitat existeix de manera simultània en totes les seues possibles accepcions, però en intentar definir-la només se’ns mostra una d’elles. En 1935, Erwin Schrödinger va idear un experiment imaginari, popularment conegut com el gat de Schrödinger, que serveix com a il·lustració a aquesta paradoxa. En ella, un gat situat dins d’una caixa es troba al mateix temps viu i mort, en un estat conegut com a superposició quàntica, però en mirar-lo només se’ns mostrarà en un d’aquests dos estats.

En 2019 Azkuna Zentroa – Alhóndiga Bilbao i l’oficina d’innovació urbana Urbanbat, van convidar a Clara i Diego a interpretar les dades recollides de la instal·lació ‘Identidata’ desenvolupada entre el 4 de juliol i el 22 de setembre del 2019. Per a recollir aqueixes dades Clara i Diego van desenvolupar una app per a tauleta amb un qüestionari que indagava, des de diferents angles, diversos aspectes de la identitat dels visitants a la instal·lació.

Totes les respostes eren guardades en una base de dades, a partir de la qual, un algorisme interpretava aquestes dades buscant correlacions entre les identitats i anava generant un vídeo generatiu que era mostrat en la popular “pantalla del sol”, una immensa pantalla de led situada en l’atri de l’Azkuna Zentroa i que constituïa l’element principal de la instal·lació.

Durant tota la mostra es van recopilar més de sis mil dades d’identitats anonimitzades i amb elles Clara i Diego van desenvolupar el vídeo que conforma Identidad cuántica.

Autoria

Clara Boj i Diego Díaz treballen junts des de l’any 2000. Les seues principals obres proposen nous dispositius (tant conceptuals com tecnològics) que reformulen la percepció i l’experiència de l’entorn urbà. Recentment, estan treballant amb tècniques d’aprenentatge automàtic per a analitzar com les computadores poden entendre i predir el nostre futur.

El seus projectes i obres han sigut exposats en festivals, museus i centres d’art amb reconegut prestigi i han gaudit de residències de creació i investigació en institucions com a Hangar a Barcelona, Interface Culture Lab a Linz (Àustria), Symbiotic System Lab a Kyoto (Japó) i el Interaction and Entertainment Research Center a Singapur. Entre altres distincions han sigut premiats amb la Beca d’Investigació Alfons Roig de la Diputació de València en 2006 i amb l’Incentiu a la producció en la competició internacional Vida 13.2 Art i Vida Artificial.

Clara i Diego combinen la creació i la investigació amb la docència. Actualment Clara imparteix classes en el grau en Belles Arts en la Universitat Politècnica de València. Diego imparteix classes en el grau de Disseny i Desenvolupament de Videojocs de la Universitat Jaume I de Castelló.

Actualment desenvolupen, al costat d’altres investigadors, el projecte d’investigació ‘Reset Mar Menor: Laboratori d’imaginaris per a un paisatge en crisi’, finançat per la Fundació Carasso en la seua convocatòria d’Art Ciutadà i el projecte ‘Machine Biography’ finançat per la Fundacion BBVA en la convocatòria 2019 de les Beques Leonardo per a Investigadors i Creadors Culturals.