ARTISTES

EVA MÁÑEZ LÓPEZ

Guardianas de la memoria

Consulta el projecte ‘Guardianas de la memoria’ ací

Conceptes clau: retrats i testimoniatges de dones descendents d’afusellats

Xarxes socials Eva Máñez López: Instagram / Facebook / Twitter

Resum del projecte

Amb més de 100 fosses comunes i les restes de 2.238 afusellats del franquisme, Paterna es converteix així en la ‘gran fossa comuna’ i símbol de la memòria històrica a Espanya. Aquesta web recull 60 retrats i testimoniatges realitzats per la fotoperiodista Eva Máñez a dones descendents d’afusellats a Paterna pel franquisme. Les fotografies estan preses en diferents llocs de la geografia valenciana l’any 2021 i els testimoniatges són fruit d’extenses entrevistes. Ens trobem davant un material que conforma la memòria viva de diverses generacions de dones, les guardianes de la memòria, oferint una mirada de gènere a la Memòria Democràtica. D’aquesta manera serveixen d’interacció i interlocució entre la memòria individual i la memòria col·lectiva. Totes elles exerceixen una espècie de ‘memòria vicària’, per la qual la memòria del seu avi o àvia passa a la seua consciència i ja no és només de l’avantpassat, sinó que es converteix en seua també. Filles, netes i besnetes d’afusellats i desapareguts de diferents llocs de la Comunitat Valenciana i Espanya que van trobar a Paterna una bala i la fossa comuna. Històries de silencis i cerca que ara reclamen veritat, justícia i reparació.

Autoria:

Eva Máñez (València 1971) fotògrafa amb més de vint anys de professió en mitjans de comunicació (Reuters, VP, Jotdwon, El Temps; El Salto, etc). Becada I-Portunus 2019 del programa Europa Creativa per a treballar a Bòsnia sobre la memòria de les dones supervivents de la Guerra dels Balcans. Va obtindre el reconeixement del Govern d’Espanya 2022 pel seu treball durant la Pandèmia de Covid. Ha publicat diversos llibres i realitzat nombroses exposicions individuals i col·lectives.

Combina el seu treball com a fotoperiodista en mitjans amb pràctiques de Artivismo. Ha treballat al Perú; Palestina, Haití, l’Iraq, Turquia, Itàlia i França. Professora en nombrosos tallers que utilitzen la fotografia com a eina de canvi social. Des de 2006 documenta i investiga sobre la Memòria. Les seues últimes exposicions individuals en el Festival d’Imaginària de Castelló, en la Fototeca Nacional de Cuba i en el CCCC versen sobre el seu treball en les Fosses de Paterna

Membre del col·lectiu de periodistes feministes Les Beatrius.