ARTISTES

FERMÍN SALES

El Maestrat Filmat

Consulta el projecte ‘El maestrat Filmat’ ací

Conceptes clau: arxiu, memòria, rural, imatge i territori

Xarxes socials Fermín Sales: Instagram

Xarxes socials ‘El Maestrat Filmat’: Instagram

Resum del projecte

Aquesta peça en forma d’assaig documental és el resultat final del procés d’investigació i creació realitzat per al projecte El Maestrat Filmat.

La proposta es construeix a partir d’imatges que exploren el fràgil territori de la memòria. Té com a punt de partida el cinema domèstic per a plantejar una interrogació que se situa en una doble dimensió. Mostra documents que, partint del privat, reflecteixen comportaments col·lectius. Però també parla d’unes formes fragmentades de captar i observar la realitat que necessiten ser pensades en uns temps en els quals la nostra relació amb les imatges s’ha desplaçat de les pantalles cinematogràfiques a les de la televisió, els ordinadors i els dispositius mòbils. L’estratègia que planteja l’assaig és tornar a activar-les, resignificar-les també, a través d’un format que les situe en el present i les allunye de la mera amalgama o de la quietud de l’arxiu.

«Ja no cal gravar més imatges, el que és necessari és treballar sobre les imatges del passat, desconfiar d’elles i il·luminar-les amb una nova llum. Veure on la cendra no s’ha gelat encara i fer-les cremar de nou», Harun Farocki.

Autoria

Fermín Sales (Albocàsser, 1990) és creador audiovisual especialitzat en no-ficció. El seu treball reflexiona al voltant d’elements com la imatge, la memòria i el territori. És llicenciat en Comunicació Audiovisual per l’UJI de Castelló. S’especialitza en el Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona amb el documental ‘El viatge Glauber’ (2014). Des de 2015 forma part del catàleg d’autors de videocreació d’HAMACA. Ha desenvolupat el projecte El Maestrat Filmat (Beca Hàbitat Artístic Ajuntament de Castelló 2017). Dins d’aquest projecte ha realitzat el documental interactiu ‘El Maestrat Filmat -La Memòria Rescatada’ (2019) així com l’assaig documental El Maestrat Filmat (2022). Aquest projecte ha estat exposat a Castelló, a l’espai ECO Les Aules i a València, a L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia. Darrerament, ha produït el projecte documental multiplataforma ‘Territori de Transhumància’ (2021), finançat per l’IVC i actualment està treballant en el projecte ‘Solsida’ (2022), seleccionat dins de les residències d’investigació Cultura Resident del CMCV i que també compta amb la participació de l’IVC.