ARTISTES

JOSÉ LUÍS MIRALLES

Un experiment sobre “Tocatico Tocatà”

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Curtmetratge documental. Poesia visual. Experiment musical sobre Tocatico Tocata. Web interactiva. Intersecció i experimentació entre art visual i art sonor. Interactuación amb el públic.

Xarxes socials:

Facebook 

Instagram: @JLMiralles

Twitter: @Miralles

YouTube

JOSÉ LUÍS MIRALLES BONO. // i Carles esdevingué piano // un experiment sobre “Tocatico Tocatà”

Aquest experiment digital sobre Tocatico-Tocatà és una proposta innovadora en format web interactiu de nova creació que busca les interseccions i l’experimentació entre art visual i art sonor. Partint d’una peça trencadora com va ser el Tocatico-Tocatà, del vinarossenc Carles Santos, es crea una nova interpretació en línia amb la qual el públic pot interactuar i experimentar amb la seua versió de l’objecte artístic.

La gènesi de l’obra ha sigut el mostreig de la veu de Santos mateix, síl·laba a síl·laba, per a convertir-lo en piano. Al mateix temps s’ha creat una poesia visual (recordant el vincle entre Santos i Joan Brossa) que expandeix el rang expressiu del so. Finalment, s’ha fet una interpretació amb aquest nou format, i també s’ha dissenyat una aplicació interactiva que permet a cada visitant fer-ne la seua versió. Tota aquesta pràctica artística ha sigut documentada i expandida en el camp teòric amb la creació d’un curtmetratge documental en valencià (subtitulat a l’anglès i al castellà) que presenta la figura de Santos i el Tocatico-Tocatà a l’espectador, així com el procés d’intervenció artística dut a terme.

El web I Carles esdevingué piano és tot un portal dedicat a aquest experiment de reflexió, interpretació, anàlisi i sinestèsia. Consta de les següents parts:

– TOCA: aplicació interactiva perquè tothom n’interprete la seua versió amb so i imatge.

– DOCU: curtmetratge documental.

– MIRA: galeria de poesia visual creada.

– PEÇA: la meua interpretació amb el mostreig de Santos i la poesia visual.

– SANTOS: la interpretació original de Santos.

– ONES: representacions espectrogràfiques dels sons de Carles Santos mostrejats que desfilen davant de l’espectador.

 

Autoria:

José Luís Miralles, artista que parteix de l’experimentació sonora en els corrents post-Cage buscant les interseccions sinestèsiques so-imatge. Les seues accions inclouen visuals a temps real, il·luminació experimental —llum que ix de l’interior d’un piano— i art sonor.

Es destaca SONOTRAZOS, presentat a la Fira Internacional d’Art Contemporani MARTE (IV edició), una performance de partitures gràfiques, preexistents i de nova creació, utilitzant materials tan diversos com ceràmica i vidre o una seqüència de fotografies. Alguns resultats d’aquest projecte s’han cristal·litzat com a videoarts de crítica social (LNOAH) o homenatges a dissenyadors valencians que ens han deixat (Vicent Vidal in memoriam).

Ha col·laborat estretament amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Castelló, la Nit de l’Art de Castelló i la Fira MARTE, que va inaugurar en la 1a edició amb la creació d’Els 12 principis de l’art. Artista convidat en el projecte “POP INTO…” de mediació cultural desenvolupat al Museu de Belles Arts de Castelló. Ha rebut encàrrecs de la Fundació Dàvalos-Fletcher i la Fundació Caixa Castelló, i ha sigut becat per Bancaixa, Caja Madrid o Ibercaja.

Ha treballat conjuntament amb Donna Maya en el taller sobre Theremin (SONORAS III en el CCCC de València) i amb l’artista portuguesa Carla Filipe a l’EACC de Castelló, en la performance d’inauguració de la recent exposició “Insistir en el mateix. Tornar sobre una presència suggerida”. El seu pròxim taller, “VibrAccions: del gest al so”, a l’EACC per al Dia Internacional dels Museus ha sigut ajornat per la COVID-19.