ARTISTES

LA MUTUA ARTÍSTICA

El viento del mundo

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Cinc continents. Projectes artístic col·laboratiu. Visió holística del món. Interpretació estètica del vent. Desplaçar-la percepció de l’àmbit quotidià a l’estètic.

Xarxes socials:

Facebook

LA MUTUA ARTÍSTICA

El viento del mundo és un projecte artístic col·laboratiu de la Mutua Artística que pretén mostrar una visió holística del món a través de la interpretació estètica d’un fenomen meteorològic: el vent. El projecte ha involucrat a persones de tot el món que han participat com a col·laboradors, gravant vídeos de 59 segons de diferents parts del planeta amb el vent com a protagonista. La cambra havia d’estar estàtica per a poder observar l’efecte del vent. Un minut de contemplació en el nostre agitat món.

El projecte va començar a finalitats de febrer de 2015 i va créixer fins prop de dos-cents vídeos dels cinc continents, des de llocs com el Japó, Panamà, Sud-àfrica o l’Antàrtida, entre vídeos de més de trenta països. D’ells, seleccionem 143 que van conformar tant la llista de reproducció de vimeo, com la pel·lícula The wind of the world en la seua versió definitiva de 2018, versió va ser seleccionada en la convocatòria internacional At a distance #3. que es va exhibir en Wedge Projects a Chicago, al maig de 2019.

El referent dels sistemes dinàmics ens interessa per la seua falta de predictibilitat, però també pel seu caràcter interdependent, per l’íntima connexió entre les diferents variables del sistema. Així, s’imposa la poderosa idea de suggerir que és el mateix corrent d’aire la que, en el seu recorregut pel món, i si un està prou atent i observa amb deteniment, és captada. 59 segons de vent implica detindre’s de manera excepcional en el discórrer quotidià, desplaçar la percepció del seu àmbit quotidià a l’estètic mitjançant la visió d’un fenomen en unes condicions d’observació que ens forcen a detindre el nostre pensament i, en fixar-nos en els xicotets detalls, fondre’ns amb el fluir que provoca el vent.

 

Autoria:

La Mutua Artística és un col·lectiu d’artistes format per José Vicente Martín i Iván Albalate en 2013 que treballa a partir de propostes artístiques hipotètiques i projectes col·laboratius. Les seues línies d’acció pretenen qüestionar els llocs comuns de les institucions culturals, socials i polítiques i reflexionar sobre el model de concebre la creació artística conseqüència de les noves maneres de transmissió de les idees i dels mitjans digitals.

Exposició individual:

– Oficis del desencantament. Casa Bardín, Alacant, 2017.

Exposicions col·lectives:

– At a distance #3. Wedge Porjects, Chicago, els EUA, 2019. Selecció mitjançant concurs internacional. https://alastriapress.wordpress.com/exhibitions/at-a-distance-3/

– Travessies. Moll de Llevant_20 Anys. Drassanes de València, 2015.

– Art a la Casa Bardín. Exposició Premis EAC 2014. Casa Bardín. Alacant, 2014.

– EAC. XIV Concurs Internacional Trobades d’Art Contemporani. Museu de la Universitat d’Alacant. MUA. Alacant, 2014.

Premi:

– Premie EAC 2014. EAC XIV Concurs Internacional Trobades d’Art Contemporani. (Adquisició de l’obra).