ARTISTES
LORENA AMORÓS BLASCO
Cosmic exile
Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
Etiquetes: Incidència de la ciència-ficció i els productes de sèrie B en la cultura contemporània. Dibuixos. Iconografia retrofuturista.
Xarxes socials:
Instagram: lorenaamoros_
Twitter: @LorenaAmorsBlas
El projecte COSMIC EXILE s’emmarca en la investigació duta a terme per l’artista en els últims anys sobre la incidència del gènere de la ciència-ficció i els productes de sèrie B en la cultura contemporània.
Els dibuixos recreen un imaginari metafòric de les nostres vivències actuals, i combinen diferents iconografies retrofuturistes procedents de portades de pulps i aventures espacials. A partir d’aquestes imatges reelaboren els elements que les configuren, així com els missatges originaris amb la intenció de crear una distopia que irònicament trobe similituds amb el moment en què ens trobem. Perquè durant el temps de confinament, el futur ens sembla un temps no habitable ple de contradiccions. En aquest sentit, les obres que integren el projecte són una picada d’ullet a aquesta realitat. Escenes de vivències que resulten extraordinàries i comunes al mateix temps perquè s’ha convertit en habitual el que en termes històrics és radicalment insòlit. Totes són experiències sentides col·lectivament que formen part de la consciència d’habitar un món diferent del dels nostres avantpassats.
Autoria:
Lorena Amorós (Alacant, 1974) és artista visual, investigadora i, actualment, professora a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Salamanca. En les seues exposicions i projectes artístics ha analitzat les situacions límit de l’autorepresentació, els reversos de l’autobiografia en els àlbums familiars i la construcció de la subjectivitat femenina en les distorsions forçades pels condicionants culturals. També ha abordat en diverses de les seues instal·lacions el món imaginari del fan i les seues projeccions sobre la música rock i punk, així com altres manifestacions de la contracultura: la incidència de les pel·lícules de sèrie B en l’inconscient col·lectiu. Ha alternat la pintura, el dibuix, el vídeo, la instal·lació i la performance en un joc de referències creuades entre els diferents suports. La seua obra es combina amb la reflexió teòrica a través d’assajos publicats en diversos mitjans especialitzats.
Des de 1997, la seua tasca com a artista ha tingut presència en diverses exposicions com “ART CONTEMPORANI DE LA COMUNITAT VALENCIANA. PREGUNTES I RESPOSTES” (2020), Centre del Carme, València; “ESCENA IN-MÓVIL” (2018), espai 3 del Centre Párraga, Múrcia; “THE BRAIN OF THE PLANET” (2018), ARTE SANTANDER (estand Galeria Adora Calvo); “UNIVERSOS IDENTIFICADOS” (2016), Galeria Adora Calvo de Salamanca; “NATURALEZA ZOMBI” (2015), Galeria Adora Calvo de Salamanca; “RESTOS DE FAMILIA I”, MOSTRA DE CINEMA/VÍDEO DOMÈSTIC en DOMUS ARTIUM 2012 (DA2) (2014); “DESDE LA MÍMESIS A LA FICCIÓN”, Galeria Adora Calvo de Salamanca; “CAVES’ FAN” en “MELODÍAS PROHIBIDAS”. Festival de Acción Artística Individual SOS4.8 de Múrcia (2011); “CARTOGRAFÍAS DE LA CREATIVIDAD. 100 % VALENCIANOS”, Centre de Desenvolupament de les Arts Visuals de l’Havana, Cuba; “RELIQUIAS DES-ENTRAÑABLES”, Projecte ASINCRONÍAS. MUBAM (Museu de Belles Arts de Múrcia) (2010); “MI FAMILIA ES UN TESORO”, Fundació José García Jiménez, Múrcia (2010).