ARTISTES
MASSA SALVATGE
De la Torre al Centre. Audioguia per a travessar la frontera
Consulta el projecte ‘De la Torre al Centre. Audioguia per a travessar la frontera’ ací
Conceptes clau: ruta, audioguia, fronteres, La Torre i València
Més informació ‘De la Torre al Centre. Audio-guía para atravesar la frontera’
Xarxes socials Massa Salvatge: Instagram
Resum del projecte
De la Torre al Centre és una proposta de mediació cultural virtual basada en una audioguia, en quatre capítols, i un mapa que articulen un recorregut físic (d’aproximadament una hora) entre el barri de La Torre de València i el Centre del Carme Cultura Contemporània.
La proposta esdevé un documental vivencial i experimental en què el públic, de forma autònoma, pren protagonisme mentre escolta els quatre capítols de l’audioguia que narren les experiències viscudes al llarg d’un procés de mediació entre veïnes d’aquesta pedania perifèrica i el centre cultural.
El projecte és una tensió entre el centre i els límits de la ciutat, un pòdcast site specífic i una experiència multisensorial. És un relat que fa referència al projecte La Torre, receptes d’un barri fronterer realitzat entre setembre de 2022 i gener de 2023 en el marc d’una residència de mediació al Centre del Carme Cultura Contemporània.
Aquesta és una proposta escrita i realitzada per Massa Salvatge que ha comptat amb la col·laboració en el disseny de so i la música de Matías Rossi.
Autoria
Massa Salvatge és un col·lectiu situat a València conformat per Teresa Mata (Mediadora cultural i creadora audiovisual), Lluc Mayol (Artista, docent i editor) i Alba Oller (Mestra i investigadora i docent) i que té com a objectiu generar espais, accions, ferramentes i projectes pedagògics des d’una dimensió cultural i política compromesa.
El col·lectiu va nàixer l’any 2019 com a associació i ara es conforma com una cooperativa sense ànim de lucre. Des d’aleshores ha begut de la trajectòria de les seues components emprant com a base el joc, l’art contemporani, la investigació i la participació social a través de diferents projectes pedagògics realitzats tant des de l’àmbit de la mediació artística com de l’acció social a museus i institucions públiques, però també a associacions i col·lectius de base.
Des de l’origen el col·lectiu combina l’acció comunitària (vinculada estretament a l’impuls de
l’espai comunitari de La Figuera Benimaclet) amb l’elaboració d’accions i projectes per encàrrec d’institucions i entitats artístiques i educatives (IVAM, MACBA, Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de València, Addend, Florida Universitària, Museu de Valls, Experimentem amb l’Art, entre altres).
El projecte que va impulsar amb La Figuera de Benimaclet ha rebut el primer premi Participa-acció 2021 de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.