ARTISTES
PABLO ESPARZA ALTUNA
Limbo
Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
Etiquetes: Curtmetratge documental. Immigració. Mort en el Mediterràneo. Famílies Marroc.
Xarxes socials:
Twitter:
@PEsparzaAltuna
@juanpaullier
Veure l’eix ‘Documental. Curtmetratge. Nous llenguatges audiovisuals‘

Limbo és un curtmetratge documental que mostra l’angoixa de dues famílies que des de fa any i mig esperen en el seu llogaret al Marroc el retorn dels cadàvers dels seus familiars morts després del naufragi d’una pastera quan intentaven arribar a Europa a la recerca d’un futur millor.
1.885 persones van morir en 2019 intentant creuar el Mediterrani. En els últims sis anys van ser més de 20.000. Les estadístiques són conegudes. No obstant això, cada xifra representa a una persona morta -amb el seu equipatge de projectes truncats- i al dolor d’una família.
Des d’aquesta riba de la mar, la mort dels qui emprenen el viatge és la part més coneguda d’aquesta situació. No obstant això, als seus països d’origen, les famílies d’aquestes persones viuen una tragèdia sovint invisible: el dolor per la defunció d’un ser estimat a centenars de quilòmetres de casa i l’angoixa per recuperar les seues restes que els permeten seguir avant amb el seu dol.
Aqueixa és la situació de les famílies Srit i Gouireh, dues dels membres de les quals van morir el 5 de novembre de 2018 en l’enfonsament d’una pastera amb prop de 50 tripulants enfront de les costes de Barbate, en el sud d’Espanya. En aqueix naufragi va morir una vintena de persones. Huit d’elles vivien en Sidi M’Hamed Chelh, el llogaret dels Srit i Gouireh al Marroc.
Mirada i interpretada des de València, la immigració actual des del nord d’Àfrica porta ressons d’altres moviments de població que van marcar profundament la història de les dues ribes del Mediterrani.
Limbo pretén anar més enllà dels titulars i les estadístiques sobre tragèdia de la migració, per a contar la història d’una comunitat trencada i donar veu als pares, esposa i germans dels qui van perdre la vida tractant de creuar el Mediterrani.
Autoria:
Pablo Esparza va nàixer a València en 1980. Es va llicenciar en comunicació audiovisual a la Universitat de València i va cursar els màsters d’escriptura de guió per a televisió i el màster d’escriptura de guió per a cinema en la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de València.
Entre 2004 i 2009 va treballar com a periodista i guionista per a programes i informatius d’RTVV. En 2009 va començar a treballar per a la BBC a Londres, on va ser periodista multimèdia i va viatjar com enviat especial a nombrosos esdeveniments internacionals. Entre 2014 i 2015 va ser editor cap de BBC Món, el servei en espanyol de la BBC.
En l’actualitat viu a València, on treballa com videoperiodista freelance per a la BBC i altres mitjans espanyols i internacionals. En 2017 va rebre una ajuda del Institut València de la Cinematografia per a l’escriptura d’un guió de documental.
En 2002 va coescriure i va codirigir el curtmetratge ‘Sabates de tarquim’, que aborda la memòria i el paral·lelisme entre la immigració actual a València des del nord d’Àfrica i l’expulsió dels moriscos valencians a principis del segle XVII.
En 2004 va escriure i va dirigir el curtmetratge Tolls (2004), el guió dels quals va guanyar el premi d’escriptura creativa Universitat de València-Bancaixa. En 2007 va coescriure i va codirigir al costat de David Martínez el curtmetratge ‘Creus’ (2007), guanyador del concurs de guió del festival de cinema d’Albacete (Abycine) i receptor de les ajudes a la producció del IVAC i del Ministeri de Cultura.