ARTISTES

PLATAFORMA D’ASSOCIACIONS DE FAMILIARS DE VÍCTIMES DEL FRANQUISME DE LES FOSSES COMUNES DE PATERNA

Exhumació nº1

Consulta el projecte ‘Exhumació’ ací

Conceptes clau: memòria, repressió, franquisme, exhumació, Paterna

Xarxes socials Plataforma d’Associacions de Familiars de Víctimes del Franquisme de les Fosses Comunes de Paterna: Instagram / Facebook / Twitter

Xarxes socials Miquel García: Instagram

Resum del projecte

‘Exhumació n.º1’ proposa un exercici d’arqueologia preventiva a partir de la realització d’una exhumació de caràcter simbòlic, que, d’una banda, dona lloc a una llista, entesa com a metodologia de treball pròpia de processos de recerca històrica; i que per un altre reprodueix el gest i l’acció d’exhumar, entesa com una de les accepcions del terme publicada per la RAE: treure a la llum a l’oblidat.

S’estima que el nombre aproximat de persones enterrades en fosses comunes a Espanya ascendeix a 114.226 persones, situant-se com segon país del món amb més fosses per a exhumar. El Govern xifra en 2.000 el nombre de fosses comunes a Espanya, mentre que Associacions memorialistes defensen que podrien ser el doble i que des de la institució mai s’ha realitzat un estudi complet i compromés sobre les fosses comunes a Espanya.

‘Exhumació n.º1’ presenta una llista amb 5.308 registres de víctimes assassinades per la repressió franquista a la Comunitat Valenciana (les dades han estat facilitats per l’historiador Vicent Gavarda). La llista ha estat intervinguda amb una pintura negra ecològica que impedeix la seua lectura i desapareix en fregar-la amb la mà.

Mitjançant la Plataforma d’Associacions de Familiars de Víctimes del Franquisme de les Fosses Comunes de Paterna es va convidar a familiars de les víctimes a activar l’obra, revelar el seu contingut i reivindicar la memòria i dignitat dels seus i els seus familiars assassinats. L’acció es va dur a terme en el ‘Terrer’, conegut com el ‘Paredón de España’, un lloc on els franquistes van afusellar a 2.238 persones i les van enterrar en fosses comunes en el cementiri de Paterna, situat a uns 500 metres del lloc de les execucions.

Autoria

La Plataforma d’Associacions de Familiars de Víctimes del Franquisme de les Fosses comunes de Paterna es va constituir el 4 de març de 2019 i reuneix més de 600 famílies repartides per tot el territori espanyol. És una federació que agrupa diverses associacions de familiars de persones represaliades pel franquisme i enterrades en les fosses comunes del cementiri de Paterna (València). Aquestes associacions estan inscrites en el Registre d’Entitats Memorialistes de la Comunitat Valenciana.

L’obra de Miquel García, artista visual, explora les relacions de poder i els sistemes de representació hegemònics. Ha presentat el seu treball al Centre Georges Pompidou, la Fundació Tàpies; Arts Santa Mònica; Corcoran Gallery (Washington); Centre Conde Duque (Madrid) i en Biennals a l’Havana, Mardin (Turquia) Turku (Finlàndia).