ARTISTES

SONIA MEGÍAS I PEPE GIMENO

Grafía cantada

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Grafia cantada. Videopartitura per a cor a tres veus. Collage en espiral com a notació. Objectes llavats per la mar.

Xarxes socials:

Facebook

Instagram: @pepegimeno

Twitter: @duadepel

SONIA MEJÍAS LÓPEZ. Grafía cantada

Grafía cantada és una videopartitura cocreada per Pepe Gimeno i Sonia Megías sobre la base del llibre Grafia callada, del dissenyador valencià. Es tracta d’una innovació total pel que fa a creació de partitures, i també pel que fa a disseny gràfic, per la qual cosa va guanyar el Premi Or en la categoria de Motion Graphics de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana.

L’obra, animada per Marta J. Lamsfus i amb postproducció de Ricardo Cañizares, passa de les coses gràfiques a les sonores gràcies a una notació musical pròpia, que està interpretada pel CoroDelantal, dirigit per Sonia Megías. Aquest cor va estrenar Grafía cantada en l’Espai d’Art Contemporani El Castell de Riba-roja de Túria el setembre de 2017, juntament amb l’alumnat del conservatori de música de Riba-roja de Túria i de la Universitat Politècnica de València.

L’originalitat d’aquesta videopartitura, per a cor a tres veus, rau a utilitzar a tall de notació el collage en espiral de Pepe Gimeno, fet amb objectes “llavats per la mar”, i atorgar-los una nova vida en la sonoritat a través de les veus del cor. La fusió entre la finesa del treball gràfic al costat de l’experimentalitat dels sons vocàlics genera una obra d’allò més trencador i avantguardista.

 

Autoría:

Sonia Megías és amant de l’experimentació musical i de la interdisciplinarietat. Beca Fulbright per la seua investigació en notacions musicals, màster en Composició Musical per la Universitat de Nova York. En l’actualitat viu a Altea (Alacant) des d’on treballa com a compositora resident per a la Federació Coral de la Comunitat de Madrid (FECORMAD) i per al Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, a més d’escriure obres i elaborar projectes per a institucions com el Centre Dramàtic Nacional (CDN), el Centre Nacional de Difusió Musical (CNDM), la Cooperació Espanyola (AECID), el Centre d’Art Dos de Mayo (CA2M), la Fundació Carasso, el Centre Cultural Conde Duque, el Festival d’Alacant de Música Contemporània (el 2009), el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía (MNCARS) o el Teatro Real de Madrid.

Ha fet diversos tallers i concerts en la Universitat Politècnica de València, en el Centre del Carme Cultura Contemporània, en la Universitat de València o en el Festival Ensems, per al qual està preparant en aquest moment una obra que s’estrenarà a l’Auditori de la Diputació d’Alacant el 22 de setembre i que disposarà d’un nou vídeo en col·laboració amb Pepe Gimeno i amb l’animador Carlos Cueto. Des d’abril de 2018, l’aula de música del Col·legi Aire Libre d’Alacant es diu “Aula Sonia Megías”.

Sonia Megías constitueix la meitat del duo vocal Dúa de Pel, amb el qual fa gires a escala mundial, i dirigeix l’editorial EdicionesDelantal, amb seu a Altea. Des de fa més de quinze anys investiga les formes de notació musical i les du a terme per mitjà de diferents projectes, entre els quals destaquen els seus interdisciplinaris “MONO+GRAPHICS” (http://soniamegias.es/portfolio/monographic/).