ARTISTES

TANIA BLANCO

AME, referèndum

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Obra digital de naturalesa especulativa. Disseny de web i campanya fictícia. La monarquia espanyola en el centre del debat.

Xarxes socials:

Web

TANIA BLANCO

AME, referèndum és un projecte personal online recent preexistent (www.abmreferendum.co.uk) vinculat a l’encàrrec d’una tanca publicitària per a Regne Unit.

Tanca i pàgina web subvertien la noció de referèndum (concepte que ha acaparat la psique de la política britànica els últims quatre anys i que de colp ha passat a l’oblit mediàtic). En aquest cas el concepte de referèndum ha sigut aplicat per l¡artista a un debat alternatiu, llançant la pregunta de si els britànics podrien plantejar-se votar per a abolir la monarquia constitucional actual. Per al disseny i gràfica de la campanya i web es va inspirar en la propaganda de les campanyes de referèndum nacional més recents en territori britànic (les de 1975 i 2016 respectivament).

En aquest es proposa usar la mateixa fórmula per a realitzar un projecte “germà” online que consistirà en la creació i disseny d’una altra web/campanya fictícia, però situant la monarquia espanyola en el centre del debat. La proposta té per objecte reflexionar sobre el concepte de referèndum (enmig d’una crisi insòlita que fa difícil imaginar en un futur pròxim qualsevol tipus de protesta popular multitudinària de carrer), el debat democràcia /poder hereditari, el conflicte de la veritat/falsa i la pertinència o no de la realització d’elucubracions de caràcter artístic/polític susceptibles de tornar-se profètiques en el paisatge distòpic soci polític actual.

Per a la materialització de la web es prenen com a referència la gràfica i estètica dels últims tres referèndums nacionals a Espanya

 

Autoría:

Tania Blanco actualment està becada pel Programa de Postgrau de creació artística de la Royal Academy of Arts de Londres, Regne Unit. Es va llicenciar per la Facultat de Belles arts de Sant Carles a València en 2001, completant part dels seus estudis en Middlesex University, Londres, Regne Unit.

Des que va acabar els seus estudis ha participat en residències i rebut beques com la Pollock-Krasner Foundation Grant (els EUA), la beca anual de la Casa de Velázquez (Acadèmie de France à Madrid), la beca Bilbaoarte Fundazioa, la beca de Fundació Especial Caja Madrid (Generacions 2014), la beca de residència de Bogliasco Foundation (Gènova, IT), la beca de creació artística de Fundació Caixa Galícia o la beca Formar-te del Ministeri de Cultura (Paris, FR). Entre els encàrrecs més recents cal destacar la intervenció per a Bloc Projects Billboard Commission, (Sheffield, Regne Unit) o el de la intervenció per a la XVIII Mostra d´Art públic de la Universitat de València.

Blanco també ha sigut distingida amb premis com el 2018 Newton Commission Prize a Londres, el Mara Lopf Prize de London Print Art Fair de Londres, el Premi Estampa 2018 de la Comunitat de Madrid o el Premi a la Innovació del XXX Premi de Pintura BMW. El treball de Blanco també ha sigut exposat en solitari en museus i galeries com la Sala Parpalló o les galeries José de la Font (Santander) i Alarcón Criat (Sevilla). També ha participat en exposicions en centres com el Beall Center of Art & Technology (Califòrnia, els EUA), Assembly Point (Londres, RU), Royal Academy of Arts (Londres, *RU), el Centquatre (Paris, FR), La Casa Encesa o Centrocentro (Madrid, ESP).