ARTISTES

DAMIÀ JORDÀ

Mitologia del treball

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Audiovisual. Acció artística. Ensayo audiovisual. Estètica del traball.

Xarxes socials:

Facebook

Instagram: @damiajorda

Twitter: @damiajorda

DAMIÁ JORDÁ BOU. Mitologia del treball

La proposta presentada és un assaig audiovisual, prèviament estrenat en la web de la galeria The Blink Project l’1 de maig de 2020 com a acció artística associada al Dia del Treballador.

Entrem en els anys 20 i Damià Jordà es pregunta com és actualment l’estètica contemporània del treball. Com es representa aquesta activitat fonamental de la nostra existència? Com són els treballadors actuals? S’assemblen en alguna cosa a la representació icònica a la qual ens va acostumar l’estètica del segle XX? Representen les oficines i els despatxos veritablement a la nova classe treballadora?

Entorn de preguntes com aquesta, Jordà es planteja una col·lecció de reflexions en veu alta, a les quals dona forma en una peça audiovisual de caràcter assatgístic, realitzada en plena quarantena, combinant part del material que l’artista porta filmant en l’últim any amb altres fonts a les quals ha pogut accedir des del seu confinament.

Com és habitual en el seu treball, es fixa en les formes de representació mediàtica d’aquest fenomen, d’aquesta identitat, donant un breu repàs a la història del cinema i de la televisió per a plantejar algunes reflexions entorn d’aquests codis de representació social i a l’imaginari col·lectiu que es construeix a partir d’ells.

L’artista planteja aquest assaig confinat com un senzill punt de partida, una bestreta de la línia d’investigació que marcarà els seus pròxims treballs.

Títol: Mitologia del treball

Tècnica: Vídeo HD 720p color stereo

Duració: 13 minuts

Any: 2020

 

Autoria:

Damià Jordà (Alcoi, 1982). Doctorat en Arts: Producció i Investigació; Màster en Arts Visuals i Multimèdia (Universitat Politècnica de València). El seu treball es divideix entre la producció artística, la docència i la investigació. Actualment és professor en la Universitat Miguel Hernández i en el centre d’estudis superiors Barreira Art + Disseny.

La seua pràctica artística se centra exclusivament en els llenguatges audiovisuals, en la frontissa que enllaça el vídeo de creació amb el cinema experimental i d’autor. L’obra de Jordà es caracteritza fonamentalment per la cerca de formes d’expressió narrativa mitjançant la construcció d’assajos i poemes visuals de clara influència cinematogràfica, així com d’instal·lacions multimèdia que plantegen una reflexió formal sobre la nostra relació física amb la imatge audiovisual.

La majoria dels seus treballs es desenvolupen a partir d’investigacions antropològiques i etnogràfiques, utilitzant imatges per a descobrir-nos vincles amb el nostre entorn, amb els mitjans de comunicació i amb els rituals socials contemporanis. Ha exhibit els seus treballs en ciutats com Berlín, Hèlsinki, Belfast, Nova York, Miami, Hanoi, Mèxic DF o Buenos Aires.

Entre les seues obres recents es pot destacar la instal·lació “Simfonia Industrial”, finançada per Espai Rambleta i exhibida a més com a exposició inaugural de la subseu de l’IVAM a Alcoi; “Aquestes Cuses que fem avui en dia”, assaig fílmic inclòs en la col·lecció d’art contemporani de la Generalitat Valenciana i guardonada en l’edició de 2015 de València Crega; i “Molins de Vent”, seleccionada en festivals internacionals de videoart com el Athens Vídeo Art Festival (Grècia), el FIVAC de Camagüey (Cuba) o Wege ums Kino (Alemanya).