ARTISTES
ELÍAS TAÑO
Contra l’oblit
Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
Etiquetes: Grupo Maluk. Homenatge a les aviadores soviètiques ‘Bruixes de la nit’. Lluita contra el feixisme. Cartelleria. Còmic. Paper de les dones en la lluita contra la injustícia.
Xarxes socials:
Grupo Maluks
Instagram: @maluksgrup
Twitter: @maluksgrup
Elías Taño
Instagram: @elias_tano
La idea que el grup Maluks va plantejar a l’hora de fer aquest visual, era la de reivindicar el paper de les dones en la lluita contra totes les injustícies. A partir del conegut case de “Les bruixes de la nit”, les aviadores soviètiques que van sembrar el pànic entre les files nazis en la II Guerra Mundial. Elles busquen un acostament a aqueixa lluita antifeixista en el present, actualitzant aqueix discurs de lluita i rebel·lia contra aquells discursos d’odi que es propaguen hui dia en l’imperi de les fake news, la postveritat i el capitalisme líquid. Arran d’aquestes premisses, el desenvolupament de l’espai visual va seguir aquest plantejament estètic. D’una banda, es va acudir a la gràfica dels primers anys de l’URSS (avantguardes en el camp del cartelisme i les arts: Rodchenko, El Lissitzky, etc…). També la cartelleria sobre el tema de la conquesta de l’espai (ciència-ficció dels 50-60). D’altra banda, s’al·ludeix a la icònica fotografia de Pere Català (“Aixafem el feixisme”, 1936). Al costat de tot aquest imaginari, s’ha buscat també confluir amb l’aspecte musical de l’obra. En el sentit d’aproximació a l’estètica de la cúmbia, la gràfica chicha (del Perú), i les influències del còmic underground (com el canadenc Jesse Jacobs), per a acabar de conformar aquest nou imaginari antifeixista per al segle XXI.
Autoría:
Elías Taño (1983). Il·lustrador i artista gràfic. Comença treballant en diversos estudis de disseny i agències de publicitat a Canàries, Barcelona i València, després d’haver-se format en aquestes tres ciutats respectivament. En 2011 comença (o torna, més ben dit) a dibuixar. Ha il·lustrat portades per a llibres (Bromera, Virus, Tigre de Paper…) i articles en diverses revistes (Al Marge, Catarsi, Ekintza Assutzena, El Salt, Diagonal…). Dins del cartell també ha desenvolupat obres per a bandes de música, sindicats, festivals, obres de teatre, jornades, etc. Va crear al costat de l’artista Carla Chillida, el grup de teatre polític Atirohecho en 2011, en el qual desenvolupa el material gràfic (cartells, programes de mà, etc.) i l’animació tradicional com a recurs escenogràfic i audiovisual (www.atirohecho.net). Les animacions han servit per a muntatges teatrals de la pròpia companyia i per a altres produccions (Teatre del Barri, Institut Valencià de Cultura…) i grups de música (Maluks). Forma part del taller de serigrafia “La Miliciana”, des d’on produeix obra gràfica en aquesta tècnica. Al mateix temps, continua exposant sol o en col·lectiu en diferents espais. Pintant murals en ciutats com: Milà, Roma, Poznań (Polònia), València, Madrid, Barcelona, Pamplona, Canàries, Valparaíso, Talca (Xile), Ciutat de Guatemala, Sant Cristóbal, Guadalajara, Ciutat de Mèxic, etc… O viatjant per diferents trobades d’edició independent per diversos països d’Europa. Acaba de publicar un llibre recopilatori dels seus cartells i dibuixos, editat primer a Itàlia com “Reati vaig donar carta” (Il Galeone Editore, 2019) i a Espanya com a “Delictes de Paper” (Gosadia Edicions, 2020). Forma part del col·lectiu Embene Or, associació que organitza Tenderete, festival d’autoedició gràfica i sonora per Excel·lència a València. Així com part de la APIV (Associació Professional d’Il·lustració de València).