ARTISTES

HELBELTH EL CORAB TROTTA

Quando vier a primevera

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Videoassaig. Informació. Temps. Espai. Estat d’alarma. Ciutat deserta. Reflexió. Locucions i textos relacionats amb realitats similars a la de pandèmia.

Xarxes socials:

Facebook

Instagram: @tro.ttahtt

Web

HELBETH EL CORAB TROTTA. Quando vier a primavera

El videoassaig abasta el triplet Informació, temps i espai, vistos per l’òptica de la nova realitat imposada per l’estat d’alarma / COVID-19. La meua idea és crear una narrativa subjectiva proposant un desplaçament per imatges fixes i plànols d’una ciutat deserta, projectada a diverses pantalles amb textures del sòl en moviment mentre camine pels carrers. Les locucions en off en diferents llengües però amb la mateixa realitat pandèmica són textos d’autors que tenen a veure (encara que per intertextualitat) amb la inesperada situació de crisi actual. Aquests ressons que em sonen al cap mentre camine per València són parts de textos triats dins de l’univers del que jo estava llegint en el moment, interpretats per amics amb qui mantinc contacte en la meua quotidianitat de confinament. El contingut d’aquests textos, resumidament, diu “respecte” a la posició de la humanitat en un món col·lapsat per la manipulació d’informacions, l’ascensió del nacionalisme i la ignorància humana d’una manera general. Vivim un moment en què necessitem aïllament i unió alhora. Passats trenta dies de confinament, tinc la sensació que el món que se’m presenta als ulls es diferencia principalment per dos punts de vista: el de dins i el de fora de ma casa. Pense que visc una paradoxa inversa dels dies normals. Estar fora és estar sol. Estar dins és estar en comunitat. Les escales del meu edifici són, doncs, la divisió entre aquests dos mons on canvie el mode analògic pel mode digital. El vídeo no planteja una resposta o solució, però igual, les paraules del poeta portugués Fernando Pessoa que em dona el títol a l’assaig per la coincidència de passar de l’hivern a la primavera confinat, ens porta de tornada a la nostra insignificança.

 

Autoría:

Helbelth El Corab Trotta és graduat en Comunicació Social (PUC-MG / BRASIL), amb formació tècnica en Fusteria i Ebenisteria. Actualment cursa el màster en Arts Visuals i Multimèdia (UPV / València / Espanya), construeix projectes que barregen art i tecnologia, arts gràfiques, il·lustració, vídeo, instal·lació, mobiliari urbà i fabricació digital, buscant sempre un punt d’equilibri entre instigació, funcionalitat i sostenibilitat.

Músic i compositor, considera que els camps de l’art, la creativitat i la comunicació són complementaris, cinestèsics i per tant infinits. Els seus treballs més recents en arts visuals són: les col·laboracions en la convocatòria Interactivos 18 (Medialab Prado / Madrid 2018) i la participació en l’exposició “Rehogar X – 2019/2020” (Fabra i Coats / Barcelona, Tabakalera / Sant Sebastià, Matadero / Madrid, La Nau / València) amb el col·lectiu Remaker (Belo Horizonte / Brasil). En música, destaca el bi campionat en el Concurso de Marchinhas Mestre Jonas – 2017/2019 (Belo Horizonte / Brasil).