ARTISTES

MARÍA SAINZ ARANDIA

El jardín comestible

Consulta el projecte ‘El jardín comestible’ ací

Conceptes clau: iniciatives comunitàries, agroecologia, ciutat verda, espai públic i salut ambiental

Més informació María Sainz Arandia

Xarxes socials María Sainz Arandia: Instagram

Resum del projecte

El jardín comestible és un projecte artístic, realitzat entre 2020 i 2023, sobre la iniciativa comunitària Cabanyal Horta. Creat en 2015 en un solar municipal abandonat, i situat a escassos metres de la platja urbana de la ciutat de València, proposa la recuperació de l’espai públic a través del foment de l’agroecologia i la permacultura.

Després de la pandèmia global s’ha posat de manifest, d’una forma més evident, la relació existent entre la salut ambiental i la salut de les persones. Amb una població mundial de huit mil milions d’habitants, dels quals més del 50% viu en entorns urbans, es fa imprescindible repensar quins models de ciutat volem i com transformar en saludables els territoris en els quals vivim.

El jardí comestible pretén posar en valor l’existència de Cabanyal Horta, exemple d’alternativa sostenible a la crisi ambiental i social, que actualment està en perill de desaparició a causa d’un pla urbanístic. Un espai de resistència i resiliència que ha transformat un abocador en un vergel i que s’ha convertit en punt de trobada per al veïnat d’un barri assetjat per un fort procés de turistificació i gentrificació.

Autoria

María Sainz Arandia és llicenciada en Belles arts per la Universitat Politècnica de València i Tècnic Superior en Fotografia Artística per l’Escola d’Art i Superior de Disseny. Compagina el seu treball com a fotògrafa, docent i gestora cultural amb la realització de projectes personals que exploren les relacions entre l’ésser humà i el seu entorn, centrant-se en temes relacionats amb turisme, migració i territori.

Interessada a utilitzar la imatge com a motor de canvi, ha desenvolupat projectes artístics en centres educatius i de fotografia participativa amb col·lectius en risc d’exclusió social, en col·laboració amb diferents entitats.

El seu treball ha sigut reconegut en diverses convocatòries entre les quals destaquen la beca Cultura Resident, en Investigació i Producció Artística, del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, el programa de creació ‘Cidades na cidade’, organitzat per CI.CLO Plataforma de Fotografia i PhotoEspaña, les Ajudes SOS Art i Cultura de VEGAP, i la Beca d’Ajudes a la creació en arts plàstiques i fotografia del Govern de Navarra; i s’ha mostrat en format expositiu i audiovisual a Espanya, Portugal, els EUA i República Txeca.