ARTISTES

MARLA JACARILLA

Just Do It!

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Vídeo. Reflexió sobre la possibilitat de mantindre’s al marge del capitalisme. Puzle de 1000 peces amb els més rics del món. Just do it, podem contradir el sistema sense contradir-nos?

Xarxes socials:

Facebook

Web

MARLA JACARILLA. Just Do It!

Just do it! planteja una reflexió sobre les possibilitats de mantindre’s al marge del sistema capitalista o, almenys, de ser crític amb aquest i conscient del funcionament que té. Un pla picat en què apareix l’artista a càmera ràpida fent un puzle de 1000 peces que mostra les persones més riques del món, una mena d’orla de graduació amb els que la societat ha decidit destacar per damunt de la resta. En primer pla, i per davant d’aquesta imatge del puzle incomplet, un element inesperat: l’actor Shia LaBeouf fent el seu discurs motivacional Just do it, el “discurs motivacional més intens de tots els temps”, grotesca paròdia de tots aquells discursos que presumeixen de poder canviar la vida de les persones. LaBeouf va fer una performance l’any 2015 en col·laboració amb estudiants de Central Saint Martins. En aquesta, l’actor pronunciava diversos discursos proposats pels alumnes davant un fons verd croma, un dels quals (l’esmentat Just do it) va acabar convertint-se en fenomen viral, amb més de 27 milions de visualitzacions en YouTube. En publicar aquestes imatges en Internet, LaBeouf va obrir la possibilitat que els espectadors es descarregaren el vídeo, descontextualitzaren aquestes imatges i les reubicaren en qualsevol altre context, per a donar lloc a una infinitat de paròdies i modificacions com la que ací es proposa. La proposta d’elaboració d’aquest projecte sorgeix d’una inquietud que ha aparegut gradualment en la vida de l’artista en els últims anys. Podem qüestionar el sistema sense ser contradictoris en el nostre comportament? Podem ser coherents amb totes les nostres paraules i actes? Davant de la meua impossibilitat d’aconseguir-ho, l’única reacció possible és manifestar aquesta impotència mitjançant l’elaboració d’una obra.

 

Autoria:

Marla Jacarilla desenvolupa la seua obra mitjançant tècniques com l’escriptura, la performance, el vídeo i les instal·lacions. Busca contínuament nexes entre l’art plàstic, les noves tecnologies i la literatura per a desenvolupar una narrativitat fragmentada i esguitada de ficció que l’espectador és convidat a recompondre.

Guanyadora de la beca de videoart Fundació BBVA, la beca Fundació Guasch Coranty o la beca Bòlit mentor. Premi a la millor artista del projecte ART NOU 2012.

Ha participat en exposicions col·lectives entre les quals destaquen: “Especies de espacios” (MACBA, Barcelona, 2015), “Nada se detiene. Acto y prefacio, Dafo”. “Projectes i espai d’art contemporani” (Lleida, 2014); “Retrato del artista adolescente, Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona (2014); “Huidas. La ficción como rigor”, Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats (Barcelona, 2014); “Fairy tales”, Espai Moritz (Cornellà, 2015), Can Palauet (Mataró, 2014); Bòlit, Centre d’Art Contemporani (Girona, 2014); “XIII Concurs Internacional Trobades d’Art Contemporani”, Museu de la Universitat d’Alacant (2013); “The narrative condition”, Festival Art Souterrain (Mont-real, 2013); “Biennal d’Art Leandre Cristòfol”, Centre d’Art La Panera (Lleida, 2013); “Factotum”, Fundació Tàpies (Barcelona, 2013); “Disruptions”, Galeria Senda, (Barcelona, 2012); “Pogo”, Arts Santa Mònica (Barcelona, 2012); “Pas de Deux, Private Space Gallery (Barcelona, 2012).

Exposicions individuals recents: “El vuelo de un colibrí aviva las llamas de una pira de fotogramas ardiendo(Institut d’Estudis Ilerdencs, 2019), “Apuntes para una fuga (Centre del Carme, València, 2018), “Anotaciones para una eiségesis”, Twin Gallery (Madrid, 2015); “Obras (in)completas”, EspaiDos, Sala Muncunill (Terrassa, 2014); “Intento frustrado de enumeración y explicación de todos aquellos elementos que resultan superfluos en la construcción de una catedral”, Capella de Sant Roc (Valls, 2013), i “Acotaciones tras la cuarta pared, Bcn Producció, Espai Cub, La Capella (Barcelona, 2013).