ARTISTAS

MARTA ESPINÓS ALONSO

A què sona Sorolla?

Proyecto seleccionado en la convocatoria Cultura Online #CMCVaCasa del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

VEURE OBRA ‘I Retratos. Joaquín Turina: La andaluza’

VEURE OBRA ‘II.Escenar de niños. Federico Mompou: Scènes’

VEURE OBRA ‘III. Estampas de puerta y playa. Joaquín Rodrigo: Cuatro estampas andaluzas’

Tags: Música. Vídeos. Concerts comentats. Casa Sorolla

Redes sociales:

Facebook

Instagram: @marta_espinos

Twitter: @EspinosMarta

MARTA ESPINÓS ALONSO. A què sona Sorolla?

Aquesta proposta consta d’una col·lecció de tres vídeos musicals de la pianista valenciana Marta Espinós rodats a la casa del pintor Joaquim Sorolla de Madrid, actualment seu del Museu Sorolla. Aquests tres documents audiovisuals formen part de ‘Sorolla: un imaginari musical’, un projecte amb el format usual de concert comentat, que relaciona una selecció de repertori pianístic espanyol amb l’esperit i el contingut de l’univers del pintor valencià, de manera que traça un paral·lelisme audiovisual i interdisciplinari. Abans de cada peça la pianista explica, davant d’algunes de les obres referencials del museu, les analogies entre els corrents del luminisme sorollà i l’impressionisme i nacionalisme musical. El programa ‘Sorolla: un imaginari musical’ inclou obres per a piano directament relacionades amb les principals temàtiques de la seua obra: retrats, escenes de xiquets i estampes de platja i port. En aquesta selecció s’inclouen grans compositors espanyols coetanis a Sorolla (1863-1923) i de la generació posterior: el sevillà Joaquín Turina, el català Frederic Mompou i el valencià Joaquín Rodrigo.

 

Autoria:

Marta Espinós Alonso, després d’obtindre el Certificat d’Artista i el Màster d’Interpretació Pianística a la Meadows School of the Arts de la Southern Methodist University (Dallas, Estats Units) amb Joaquín Achúcarro, s’estableix com una de les apostes pianístiques més inusuals del panorama musical actual. Amb una marcada faceta divulgadora, Marta està especialitzada a teixir relacions transversals entre la música i qualsevol altra disciplina, i ho desenvolupa en una important tasca de comissària musical que combina amb la seua carrera pianística.

El 2017 publica el seu disc “Estremada armonía: Cervantes en el piano español contemporáneo”, un projecte propi i impulsor de la creació musical actual desenvolupat el 2016 amb motiu del IV centenari de la mort de Cervantes, per al qual té la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura.

Marta Espinós es va graduar amb les màximes qualificacions i el Premi Especial de Música de Cambra al Conservatori Superior de Música Oscar Esplà d’Alacant com a alumna d’Ana Flori. Amb una beca de l’Institut Valencià de la Música, va fer un postgrau de Piano i Música de Cambra a l’Escola de Música de Barcelona sota la direcció d’Albert Attenelle i Jordi Mora. Com a solista ha actuat a sales i auditoris d’Europa i Amèrica.

Paral·lelament a la seua activitat pianística, Marta Espinós és codirectora artística de Lo Otro, plataforma especialitzada en comissariat musical per a museus i institucions culturals, elaborada des d’una filosofia de transversalitat i interconnexió entre les arts.

Des de 2019, Marta és directora adjunta de Cultura en Vena, una fundació que acosta les arts visuals i la música als hospitals i a regions en risc de despoblament, a més d’investigar clínicament els efectes que té sobre la salut i el benestar.