ARTISTES
MAU MONLEÓN PRADAS
#CampusDeMujeres
Consulta el projecte ‘#CampusDeMujeres’ ací
Conceptes clau: artetransmedia, artepublico, territorio, mapainteractivo, museo de arte publico y esculturas de mujeres en españa
Xarxes socials Mau Monleón Pradas: Instagram
Resum del projecte
#CampusDeMujeres és un projecte d’art participatiu i transmèdia amb base en la xarxa social Instagram que té com a objectiu principal crear un mapa interactiu de les obres de dones artistes presents en l’espai públic en el territori espanyol. Permet la geolocalització d’escultures i projectes d’art públic dins del recentment creat Museu d’Art Públic i Escultures de Dones a Espanya MAPEM, a través de la relectura de gènere de l’espai públic.
#CampusDeMujeres sorgeix de la manca d’informació i visibilitat sobre el treball d’artistes dones en l’espai públic i s’inicia com un Work in Progress a València, a partir de l’anàlisi del Museu Campus Escultòric de la Universitat Politècnica de València MUCAES, on actualment existeixen huit obres de dones artistes enfront de setanta-una d’homes. Aquestes huit obres localitzades entre el Campus de València i de Gandia són les triades per a iniciar el mapa interactiu.
El caràcter innovador del projecte resideix en la utilització de la xarxa social IG per a la relectura del territori, així com per a la geolocalització i catalogació d’obres de dones. S’experimenta amb aquesta xarxa i la seua possibilitat de creació d’un museu virtual, fomentant el debat sobre l’escultura i l’art en l’esfera pública. Així mateix, el seu caràcter participatiu coadjuva a la generació d’una nova memòria col·lectiva.
Autoria:
Mau Monleón Pradas és una artista visual i comissària feminista espanyola. Viu i treballa a València, Espanya. És Doctora i Investigadora en Belles arts i exerceix com a professora Titular en la Universitat Politècnica de València, on és membre del Laboratori de Creacions Intermèdia LI. Directora i Directora-fundadora des de 2009 de la Plataforma Art Contra Violència de Gènere, ACVG.
Treballa en vídeo, fotografia, text, instal·lació, art públic i transmèdia. Els seus projectes se centren en l’esfera pública, explorant temes des de la crisi de les cures i la violència de gènere; el treball i l’educació; especialment en el que afecta les dones. Ha produït durant molts anys projectes sobre la maternitat i les migracions, connectant la vida a la casa amb la globalització i l’economia capitalista, en els quals les seues instal·lacions transmèdia i participatives han jugat un paper fonamental. També ha publicat diversos llibres i textos sobre l’art i la violència de gènere estructural, simbòlica i física.
L’artista concep les diferents esferes del seu treball interrelacionades entre si: art, comissariat, investigació, escrits, tallers i docència, des d’una visió humanista i d’activisme social. En 2019 va publicar el seu llibre ‘#EqualWorkEqualRights’ derivat de la seua exposició sota el mateix títol, on presenta una nova campanya de sensibilització entorn de la divisió sexual del treball i l’educació. Les seues campanyes participatives s’han referit a temes de gènere des de fa més d’una dècada i més recentment ha produït la campanya de caràcter nacional ‘#Portaldeigualdad’ per a reclamar la igualtat entre homes i dones en els museus, sent actualment presidenta de l’Associació nacional Col·lectiva Portal d’Igualtat.
Ha rebut diferents premis i beques, a més d’haver exposat en galeries d’art i fires internacionals des de 1989, des de Berlín a Nova York. La seua obra forma part de col·leccions internacionals.