ARTISTES

PATRICIA GÓMEZ Y MARÍA JESÚS GONZÁLEZ

Bonne Chance

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

VEURE L’OBRA

Etiquetes: vídeo documental. Migracions de les costes africanes a Canaries. Petjades en els murs on van ser retinguts. Huellas en los muros donde fueron retenidos.

PATRICIA GÓMEZ Y MARÍA JESÚS GONZÁLEZ. Bonne Chance

Bonne Chance és un vídeo documental que forma part de “À tous els clandestins”, un projecte que tracta d’abordar el fenomen contemporani de les migracions enfocant-se en la ruta que parteix des de les costes occidentals africanes a Canàries, una de les més significatives i intenses durant els últims anys. Malgrat trobar-se pràcticament desactivada en l’actualitat, és possible rastrejar les seues petjades a través dels testimoniatges escrits que moltes persones migrants van deixar sobre les parets dels llocs on van romandre retingudes. L’origen del projecte es troba en una sèrie d’articles periodístics i informes d’organitzacions humanitàries publicats entre 2004-2010, que parlen de la multitud de missatges i dibuixos deixats sobre els murs d’alguns centres d’internament, com “El Matoll” a Fuerteventura i el de Nouadhibou (Mauritània), fent al·lusió, sobretot, a l’experiència del viatge, les seues motivacions i anhels. El vídeo Bonne Chance documenta el registre dels textos que cobrien les parets de cadascuna de les sis cel·les comunitàries del Centre de Retenció de Migrants de Nouadhibou mentre eren llegits, interpretats i, al seu torn filmats, per Ndiaye Cheikh Amadou Tidiane, ciutadà senegalés resident a Espanya, que va formar part de l’equip que va viatjar a Nouadhibou al juny i setembre de 2015. Cheikh participa en el projecte com a guia durant l’estada en Nouadhibou, en un viatge de tornada al lloc, des d’on anys arrere, havia partit en piragua cap a Canàries. L’acció de filmar, llegir i traduir els textos de les parets es realitza de forma improvisada el dia 17 de juny de 2015 quan Cheikh entra en la primera cel·la del Centre de Retenció i recorda que va ser en aqueix lloc on va romandre detingut abans de ser expulsat al Senegal.

 

Autoría:

Patricia Gómez y Mª Jesús González (Valencia, 1978). Des de l’any 2002 treballen en equip desenvolupant projectes que traten de rescatar la memòria de llocs inmersos en processos de desaparició o abandó, a partir del registre de les petjades del temps i la vivència humana conservades sobre els murs de la seua arquitectura. Esta recuperació es du a terme principalment mitjançant el arrencada mural, la fotografía i el vídeo. Entre les exposicionss individuals i col·lectives que han realitzat, destaquen: “All Appears to be Normal”, per a la sala Universitas de la Universidad Miguel Hernández de Elche (2018); “Hasta cota de afección”, un projecte específic per a la Galería 6 del IVAM (2018); “La cuestión es ir tirando”, CCEMx, Mexico D.F. (2020); “Hyperespacios”, Bombas Gens Centre d’Art (2020); “Juntos aparte”, Cúcuta (Colombia), com part de la Bienal Sur (2017); “El borde de una herida. Migración, exilio y colonialidad en el Estrecho”, CENTROCENTRO Cibeles (2017), “À tous les clandestins”, Museo de Teruel (2016), “Ninguna forma de vida es inevitable”, FLORA ars+natura, Bogotá (2013), “Doing Time. Depth of Surface” en The Galleries at Moore College of Art & Design, Philadelphia (2012); “Proyecto para cárcel abandonada” en Arts Santa Mónica, (Barcelona, 2009), Domus Artium-DA 2 (Salamanca, 2010) y Fundació Pilar i Joan Miró (Palma de Mallorca, 2011); “Puntas de Flecha. Nuevas trayectorias en el Arte Contemporáneo Valenciano”, Lonja del Pescado (Alicante, 2010) y Atarazanas (Valencia, 2009).

El seu treball ha rebut beques i premis com el ART Situacions ARCOmadrid (2019), Premio FIG Bilbao (2014), Beca ENDESA para Artes Plásticas (2013), Beca PICE de Acción Cultural Española (2013), PEW Center for Arts & Heritage Grant (2011), Premio de Fotografía “El Cultural” de El Mundo (2010), Primer premio “Generación 2009” de Caja Madrid (2009), Primer “Premio Bancaja de Pintura, Escultura y Arte Digital” (2009), Beca par a projectes “Generación 2007” de Caja Madrid (2007).