ARTISTES

RAÚL RIEBENBAUER

Vencejos

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Documental. Curtmetratge. Confinament. Migració.

RAUL RIEBENBAUER. Vencejos

El confinament per la pandèmia de la COVID-19 ha obert, de manera literal, finestres a la percepció. Ara ens adonem del que sempre ha sigut ací. I tot això ens interpel·la. Però en una situació tan excepcional i complexa no tots tenen una finestra. ‘Vencejos’ és un curtmetratge documental – assaig de 6 minuts i mig, gravat l’abril de 2020, que proposa una mirada empàtica cap als altres, els que no tenen una altra opció que continuar fugint de la misèria i la violència. Com els dotze joves que es van ofegar —entre molts altres— al Mediterrani durant el confinament per culpa de la inacció de la Unió Europea.

 

Autoria:

Raúl Riebenbauer és periodista, escriptor i director de documentals. Va començar la seua carrera en la premsa escrita als vint anys. Ha desenvolupat part de la seua trajectòria com a guionista en nombrosos programes culturals i d’entrevistes en diversos canals de televisió espanyols.

Destaca la investigació que va dur a terme durant quasi deu anys sobre un dels últims executats per garrot en la dictadura de Franco. El resultat va ser el llibre de no-ficció ‘El silencio de Georg’ (RBA, 2005).

El 2007 va codirigir el llargmetratge documental ‘La sombra del iceberg’ (Dacsa Produccions, 2007), una investigació sobre la cèlebre fotografia ‘The falling soldier’ del milicià suposadament mort de Robert Capa. Aquest treball va ser premiat, entre altres festivals, en DocsDF i DocuSur.

Entre 2012 i 2015 va establir la seua residència a Lima, on va impartir classes, conferències i tallers sobre periodisme d’investigació i documental en diverses universitats.

Des del seu retorn a València està centrat en la direcció de documentals. Els seus últims treballs són: ‘Ahir/Demà’, un migmetratge sobre menors migrants, premi del públic en la 21a edició del Thessaloniki Documentary Festival.

‘Yo fui Anderssen’, un curtmetratge creat a partir de la mort del seu pare, actualment en fase de competició en festivals. De moment ha sigut seleccionat en: Family Film Project de Porto —on va obtindre un esment especial del jurat—, Beijing International Short Film Festival, MiradasDOC i DOKer Fest de Moscou.