ARTISTES

STEFANO SCARANI

Hope

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Performance de danza interactiva. Plantá a tombe. Falla pelleter-erudito Orellana. Lucha contra el cáncer de mama. Videomapping en tiempo real. Dos bailarines reales. Dos bailarines proyectados (las emociones).

Xarxes socials:

Web

Veure l’eix Videodansa. Acció poètica

STEFANO SCARANI. Hope

Hope és una performance de dansa interactiva creada per a la plantada al tomb de la falla Palleter – Erudit Orellana el 2018, amb tema de la lluita al càncer de mama, en el qual s’inspira la falla mateixa.

L’acció escènica es va fer després d’una simbòlica plantada al tomb duta a terme per nombroses dones que han patit (i vençut) el càncer de mama, erigint de manera manual, mitjançant cordes, l’altíssima estàtua que corona una base en forma de globus terraqüi. Aquesta escultura reinterpreta l’històric Palleter en forma de modern investigador en la lluita contra el càncer.

La performance s’ha fet com una acció extemporània al carrer, amb dos ballarins interpretant una seqüència d’esdeveniments emocionals inherents la malaltia: patiment, desconcert, calma, lluita, llibertat.

El sistema interactiu elaborat per a aquest projecte consisteix en un sistema de videomapatge en temps real que permet extraure les siluetes dels ballarins del context i col·locar-les dins d’un ambient virtual projectat sobre la falla mateixa. Aquesta duplicació dels personatges —entre els que actuen en carn i ossos i els seus avatars en forma d’ombres de colors— ens permet representar alhora la realitat i les emocions en dos plans diferents.

Iván Colom, Noelia Sánchez / ballarins

Carmen Giménez Morte / coreografia

Stefano Scarani / sistema interactiu visual

Julia Chiner, Stefano Scarani / música

Jorge Sastre / Soundcool System

Nuria Lloret, UPV / coordinació

Pep Soles / suport tècnic

Falla Palleter – Erudit Orellana

Manolo García / artista faller

Amb el suport de:

Generalitat Valenciana ISEA CV

CSDV Conservatori Superior de Dansa de València

UPV Universitat Politècnica de València

Performance feta el 10 de març de 2018, a València

 

Autoria:

Stefano Scarani és doctor en Música per la Universitat Politècnica de València, els seus principals mestres han sigut Franco Donatoni, Riccardo Sinigaglia, Alessandro Melchiorre i Alvise Vidolin. És membre col·laborador d’AGON Acustica Informatica Musica de 1996 a 2008, el1993 funda el projecte Tangatamanu amb Alberto Morelli, dedicat a la composició i projectes de música per a instal·lacions audiovisuals i ambients interactius, i treballa especialment amb Studio Azzurro i Peter Greenaway.

És actiu en l’execució d’obres electroacústiques en concerts, teatre i instal·lacions multimèdia, ha fet nombroses obres de videomúsica i instal·lacions interactives amb Julia Chiner. És professor de Composició Electroacústica i Composició amb Mitjans Audiovisuals en el Centre Superior de Música del País Basc Musikene (Espanya). És professor associat a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, i col·labora amb el Departament d’Escultura, el Màster Universitari en Música i el Màster en Art Visual i Multimèdia. És professor extern en el curs de grau AFAM Musica per l’Immagine a la Civica Scuola di Musica C. Abbado de Milà (Itàlia). Ha sigut professor de Disseny de So a la Facultat de Disseny de la Università Politecnica di Milà (Itàlia) i professor extern de Composició per a Ambients Multimèdia al Conservatori G. Verdi de Como (Itàlia).

Col·labora com a compositor i dissenyador de so en esdeveniments internacionals amb altres autors com Peter Greenaway, Robert Wilson, Luca Francesconi, Víctor Rasgado, Moni Ovadia, Roberto Andò, Peter Bottazzi o Michele Tadini.

Des del 2011 és comissari, amb Julia Chiner, de “Synchresis”, selecció internacional d’obres de videomúsica dins del marc del Festival Internacional d’Art Sonor i Música Electroacústica Punt de trobada, organitzat per AMEE.