ARTISTES

VOCES QUE CUIDAN (ELENA SANMARTÍN HERNÁNDEZ I SANTIAGO FERNÁNDEZ HONRUBIA)

Voces que cuidan

Consulta el projecte ‘Voces que cuidan’: Spotify / IVoox

Conceptes clau: cures, treballadores de les cures, veus, oralitat, escolta

Xarxes socials ‘Voces que cuidan’: Instagram

Resum del projecte

‘Voces que cuidan’ és un arxiu sonor que recull les lluites, testimoniatges i demandes de les treballadores de la llar, neteja i cures del territori valencià. Tractant d’imaginar un espai-temps on subvertir la realitat, proposa situar la vida i els treballs que la sostenen en un lloc protagonista.

Al voltant del procés de creació, han orbitat quatre conceptes que es connecten i conflueixen en tot moment: la pràctica artística, l’educació, els agents socials i els canals comunicatius. Les 35 càpsules que ‘Voces que cuidan’ recull són diverses i variades, com cadascuna de les realitats i contextos amb els quals dialoga.

Aquests han sigut classificats en: conversatoris: converses amb col·lectius i associacions que lluiten pels drets de les treballadores professionals de llar, neteja i cures i amb altres agents que s’han vist travessats per les cures; testimoniatges individuals: registres individuals d’històries de vida que narren diferents contextos, situacions i punts de vista; testimoniatges familiars: converses entre treballadores de les cures, llar i neteja i els seus familiars, on aborden com el treball professional de cures ha travessat les seues identitats; i formació: tallers i formacions d’interés per a les treballadores professionals de llar, neteja i cures.

Aquest arxiu encara en procés, s’ha articulat mitjançant la trobada i la conversa, i és en la sonoritat de la veu on ha trobat la matèria primera que activa tot el contingut; proposant preservar i practicar la tradició i transmissió oral i apel·lant a la capacitat de parla i escolta que al llarg de la història ens ha permés compartir i transmetre coneixements.

Autoria

Voces que cuidan és un projecte de mediació cultural creat en 2020 per Elena Sanmartín Hernández i Santiago Fernández Honrubia, que compta amb la col·laboració de treballadores de les cures. Durant 2020 es va iniciar el projecte a través de la convocatòria ‘Residències artístiques’ impulsada per la regidoria de joventut de l’Ajuntament de València. Entre 2021 i 2022 va continuar desenvolupant-se a través del programa de residències Cultura Resident 2021, produït pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i realitzat en el Centre del Carme Cultura Contemporània amb el títol ‘I si elles no estigueren. Cartografia sonora de les cures en el territori valencià’. Actualment, el projecte se sosté de forma autogestionada i amb la col·laboració de les veus col·laboradores.

Elena Sanmartín Hernández (Torrevieja, 1996) és mediadora i educadora. Li interessa explorar les maneres de traduir i traslladar les metodologies de la creació artística contemporània en eines útils per a la comprensió i la resolució dels problemes i reptes contemporanis.

Santiago Fernández Honrubia (Almenara, 1995) és artista i mediador. La seua pràctica artística s’emmarca dins de la mediació cultural i la multidisciplinarietat on treballa entorn de la idea de poder, les seues relacions i com aquest es construeix.