ARTISTES

COLECTIVO VIRIDIAN (CHIARA SGARAMELLA Y ESTELA DE FRUTOS)

Una vacuna contra la “normalidad”

Projecte seleccionat en la convocatòria “Cultura Online #CMCVaCasa” del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

VEURE L’OBRA

Etiquetes: Web. Art participatiu. Reapropiació d’espais. Nova normalitat. Entrevistes.

Xarxes socials:

Instagram: @colectivo_viridian

Web

CHIARA SGARAMELLA Y ESTELA DE FRUTOS. Totes al carrer. Una vacuna contra la "normalidad"

La pandèmia de la COVID-19 ens ha obligat a frenar de manera abrupta els ritmes de consum i de treball desembossant els centres urbans i obrint espais de possibilitat que créiem perduts. Enfront d’aquesta situació inèdita, ens preguntem: a quina “normalitat” volem tornar?, què passaria si posàrem en quarantena els preceptes del capitalisme neoliberal?, com podem concebre i celebrar altres propostes de futur en un estat d’emergència sanitària?, de quina manera podem ocupar creativament els carrers alliberats dels cotxes?, com protegir el silenci i l’aire net reconquerits?

‘Totesalcarrer ‘és un projecte d’art participatiu que busca generar una reflexió sobre la crisi ecosocial actual prenent l’anomenada “normalitat” com un perillós miratge. A partir d’aquests i altres interrogants, reactualitzem els plantejaments del moviment “Reclaim the streets” (1996-1999) per a proposar un procés de reapropiació d’espais comuns que busque noves fórmules d’interacció en temps de distanciament.

El web documentarà així una investigació en procés oberta a contribucions de diferent classe. Ens centrarem inicialment en la realització d’entrevistes per videoconferència amb agents de diferents organitzacions socials locals de la Comunitat Valenciana. També explorarem un format alternatiu de microentrevista en targeta postal que ens permetrà articular aquests interrogants incloent diferents llenguatges artístics en l’objecte enviat. Al llarg del temps, i en la mesura que la situació permeta més mobilitat, el projecte estarà obert a l’elaboració d’accions col·lectives i altres iniciatives de caràcter experiencial en l’espai públic.

 

Autoria:

Viridian és un col·lectiu artístic format per Estela de Frutos y Chiara Sgaramella. Treballen des d’un enfocament híbrid combinant la creació artística amb la investigació i la gestió cultural per a abordar qüestions relacionades amb la crisi ecosocial contemporània. Conceben l’art com un territori de resistència en què construir sensibilitats alternatives a partir d’una reflexió crítica sobre l’actual model econòmic i cultural. Aborden cada projecte amb la intenció de visibilitzar problemàtiques específiques des de la complexitat dels seus matisos. És per això que les propostes sovint presenten una vocació col·laborativa i articulen diferents sabers que s’entrecreuen i donen lloc a noves fórmules i plantejaments. Aquesta interacció permet transitar amb naturalitat entre àmbits molt diferents, per a connectar coneixements, estratègies i metodologies de manera transdisciplinària.